Eksplosjon og brann i Brevika:

– Det smalt voldsomt og ristet i hele bygget

Det er ikke meldt om skadde etter at en voldsom eksplosjon rystet bydel i Ålesund onsdag ettermiddag.

Politiets innsatsleder, Per Ivar Hovden, oppfordrer folk til å holde vinudene lukket på grunn av røyken fra brannen i Brevika.   Foto: Bjørn Vatne

Øyenvitner – Vi var et godt stykke unna da vi hørte et drønn og så røykutviklinga. Mange flokket til vinduene. Da vi kom hit, var utrykningskjøretøy her allerede. Vi skjønte at det måtte ha vært et ganske kraftig smell, sier Kim Robert Holte (t.v.) og Kristian Aarø.  Foto: Bjørn Vatne

Kart Bedriften som ble rammet, ligger i Breivika øst for Ålesund sentrum. 

Nyheter

BREIVIKA (smp.no) Nødetatene rykket onsdag ettermiddag ut til bedrifta Møre Bruktbildeler i Breivika i Ålesund etter melding om brann og eksplosjon.

Det befant seg to personer på stedet, men ingen av disse kom til skade.

– Vi har kontroll på brannen, men er fortsatt litt bekymret for røyken, sier politiets innsatsleder, Per Ivar Hovden, til smp.no ved 15.30-tida.

På det tidspunktet brant det fortsatt i en bedriftsbygning på stedet. Politiet anbefaler derfor folk i området å holde vinduene lukket på grunn av røyken.

Gassflaske mulig årsak

Etter det smp.no kjenner til, kan en gassflaske være årsaken til eksplosjonen og brannen. Men det er ikke bekreftet av politiet.

Innsatsleder Hovden forteller at politiet så langt ikke vet om det var eksplosjonen som forårsaket brannen, eller motsatt.  De mener imidlertid at brannen startet på utsiden av bygget.

Det brenner i en del sammenpressede bilvrak i tilknytning til bedriften, men brannvesenet har kontroll på stedet. 

Innsatsleder Hovden forteller at brannen i bilvrakene er utfordrende, fordi det er vanskelig å komme til for å slukke. De inneholder også en del plast som kan forårsake skadelig røyk.

– Smalt voldsomt

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokka 14.18, og etter kort tid var både brannvesen og ambulanse på stedet. Eksplosjonen rystet bygninger i området og det oppstod kraftig røykutvikling fra brannen.

– Det smalt voldsomt og ristet i hele bygget, så kom det røyk og flammer relativt raskt, forteller Arve Bjånes til smp.no.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Han jobber i en bygning 200-300 meter fra stedet hvor eksplosjonen skjedde. De ansatte fikk rask beskjed om at bedriften kunne bli evakuert, på grunn av gasslekkasje. Det ble imidlertid ikke aktuelt.

– Det som var ganske fint å se, var at brannvesenet var i gang med slukking allerede etter 11 minutter, legger Bjånes til.

Flere mindre smell

Bare drøyt ti minutter etter eksplosjonen ble meldt, kom politiet med en oppdatering på twitter, om at det ikke var noen personer som var kommet til skade, og at det heller ikke skal være noen form for gasslekkasje. 

Møre Bruktbildeler driver - av navnet, med salg og gjenvinning av brukte biler og bildeler. Bjånes forteller at de hørte mindre påfølgende smell etterpå, og han antar det kan dreie seg om bensintanker eller lignende på bedriftens område.

En knapp time etter eksplosjonen skjedde - klokka 15.09 - opplyser politiet at røyken blåser i nordlig retning.

Ansatte ved en nabobedrift ble evakuert, og men ifølge politiet var det på det tidspunktet ikke behov for ytterligere evakuering.

Oppdatering 19.00: Brannen er nå slukket, og politiet avslutter på stedet.

- Brannvesenet vil likevel gjøre inspeksjoner utover kvelden, opplyser Sunnmøre politidistrikt.

Politiet kan onsdag kveld fortsatt ikke si noe om hva som forårsaket brannen og eksplosjonen. Når det gjelder åstedsundersøkelse heter det om denne at den mest trolig blir foretatt torsdag.