– Nobelprisen gjør NTNU og Norge mer attraktivt

Trondheim (NTB): Tildelingen av nobelprisen i medisin til forskerne May-Britt og Edvard Moser vil være som en magnet på de beste hodene til både NTNU og Norge, mener fylkesordfører Tore Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag.

Arkivbilde av det norske ekteparet May-Britt og Edvard Moser, som er tildelt årets nobelpris i medisin. Foto: Geir Mogen / NTNU / NTB scanpix 

Nyheter

– Dette er helt ufattelig. Det er noe som gjør oss så utrolig stolte, sier Sandvik til NRK mens han feiret nobelpriskunngjøringen sammen med NTNU-ansatte i Trondheim mandag ettermiddag.

– Jeg så på direktesendingen til svensk TV da de leste opp dette, og da falt det et par tårer. Det var rørende ikke minst fordi jeg vet hvor hardt Edvard og May-Britt har jobbet, men som de også presiserer, har de bygget opp et team som fungerer så godt at de presterer på et så høyt nivå som de gjør, sier Sandvik.


Første nobelpris i medisin til Norge

– Dette er en fantastisk nyhet, først og fremst for May-Britt og Edvard Moser, men også for NTNU og Norge, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Han sier den historiske prisen til to norske forskere er noe som kommer til å bli omtalt i hele verden og gjøre både NTNU, regionen og hele Norge mer attraktivt.

– Rundt omkring i verden reiser de beste forskerne til de beste laboratoriene og de beste forskningsmiljøene. Det gjør jo at dette blir en søyle som står på det internasjonale kartet. Det gjør jo også at andre vil kikke til Trondheim og vite at her er det et universitet som er så bra. Det gjør også at vi vil få både forskere og studenter i verdensklasse som vil søke seg til Trondheim og Norge. Og det er viktig, ettersom det er en viktig konkurranse om de beste hodene, sier Sandvik.

– Viktig at forskningsmiljøet blir i Norge

Kavli-instituttet vil heretter kunne velge fra øverste hylle av studenter og forskere, og finansieringen av forskningen får et løft, mener rektor ved Universitetet i Oslo.

Tildelingen av Nobelprisen til ekteparet May-Britt og Edvard Moser innebærer at instituttet heves til det absoluttet toppnivå internasjonalt innen nevrovitenskap, mener rektor Ole Petter Ottersen.


Nobelprisen neste?

– Er han ikke søt? May-Britt Moser koser med forsøksrotta som har elektroder festet til hjerna som en krone på hodet.

Han peker på at Kavli-instituttet allerede har markert seg som et av de sterkeste i verden. Etter dette blir deres posisjon som referanseinstitutt ubestridelig.

– Suksess avler suksess. Det gjelder ikke minst nobelpriser. Dette er noe som aller viktigste som kan skje når man skal rekruttere på internasjonalt nivå, nemlig å få den merkelappen som en nobelpris representerer, sier Ottersen til NTB.

Han håper ekteparet ikke vil la seg headhunte til prestisjetunge lærersteder utenlands, men at de vil bli værende i Norge. (©NTB)

Følg NTBs direkterapportering om tildelingen av nobelprisen i medisin: