Nobelprisen i fysiologi/medisin tildeles i år hjerneforskerne May-Britt og Edvard I. Moser, Kavli Institute for Systems Neuroscience, NTNU. De deler prisen med John O'Keefe.

Prisvinnerne tildeles nobelprisen for sine oppdagelser av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.

Rektor Gunnar Bovim ved NTNU gratulerer prisvinnerne.

– Deres arbeid innen nevrovitenskap, med vekt på hukommelse og stedsans er internasjonalt banebrytende, og de har allerede mottatt de alle fleste internasjonale priser som er mulig å få på sitt område, sier Bovim i en pressemelding.

Han understreker at det også er usedvanlig i nobelprissammenheng at May-Britt og Edvard I. Moser i denne sammenhengen er både unge og relativt tidlig i sin karriere.– Det sier også mye om hvilket nivå forskningen deres er på, når de blir tildelt verdens fremste, vitenskapelige utmerkelse på dette stadiet i karrieren. Dette er svært inspirerende for oss alle, sier NTNU-rektoren. Han forteller at han har regnet med at hjerneforskerne Moser ville få Nobelprisen for sin forskning, men at det kom overraskende at det skjedde så tidlig.

Bovim legger til at hele universitetet står bak feiringen og gratulasjonene av forskerkollegene.

– Vi har heist flagget, sier en stolt NTNU-rektor, som var i Oslo da han fikk nyheten om prisen. Siden har gratulasjonene strømmet inn.

– Jeg er utrolig stolt i dag, sier Gunnar Bovim.

Hjernes indre GPS

Hvordan kan vi forstå hvor vi er? Hvordan kan vi finne veien fra ett sted til et annet? Hvordan koder hjerne denne informasjonen slik at vi omgående finner den rette veien neste gang vi gå samme vei? Årets nobelprisvinnere har oppdaget et posisjoneringssystem, en slags "indre GPS" i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg i rommet. Deres arbeid har demonstrert hvordan en avansert intellektuell prosess utført av hjernen nevroner.

I 1971 oppdaget John O'Keefe den første komponenten av dette posisjoneringssystemet.

Prisvinnernes funn har løst et problem som har opptatt filosofer og forskere i århundrer: Hvordan hjernen skaper et kart over rommet som omgir oss, og gjør det gjør oss i stand til å finne fram i kompliserte omgivelser.

Følg NTBs direkterapportering om tildelingen av nobelprisen i medisin: