Høie: - Tar det til etterretning

Høie tar til etterretning at administrerende direktør i Helse Midt-Norge trekker seg fra sin stilling.

Helseminister Bent Høie.   Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nyheter

Helse- og omsorgsminister Bent Høie kommenterer tirsdag kveld saken hvor administrerende direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge har sagt opp sin stilling.

LES OGSÅ: Administrerende direktør Trond Michael Andersen har sagt opp

- Jeg tar til etterretning at administrerende direktør i Helse Midt-Norge trekker seg fra sin stilling. Jeg er glad for at Daniel Haga har takket ja til å bli konstituert i stillingen som administrerende direktør, sier Høie i en pressemelding.

Kritikk mot direktøren

Sunnmørsposten og andre medier omtalte tirsdag brevet fra Akademikernes samarbeidsutvalg, datert 9. oktober, hvor det var rettet skarp kritikk mot direktøren.

Brevet var sendt til departementet.

Les også: Kritisk til direktøren

Tidligere i dag fikk også Sunnmørsposten opplyst fra informerte kilder at Marthe Styve Holte valgte å trekke seg på grunn av forhold rundt administrasjonen. Helse- og omsorgsdepartementet har ikke konkret bedt om at at direktøren fjernes, men Styve Holte skal ha følt seg overkjørt av departementet i saken.

Hun har selv ikke valgt å kommentere dette, men har sagt at departementet ikke har fulgt prinsipper for god eierstyring.

- Bakgrunnen for at jeg trekker meg er at eier har redusert styret sitt handlingsrom og myndighet til å drive godt lederskap, sa Marthe Styve Holte til smp.no på mandag.

Hun nektet også å kommentere saken hvor direktør Andersen trakk seg tirsdag kveld.

- Jeg har sagt mitt i denne saken, sier hun til smp.no.

LES OGSÅ: - Derfor gikk Styve Holte

- Direktør Andersen skulle uansett evalueres i november, fikk Sunnmørsposten opplyst tidligere i dag.

- Overkjøringen fra departementet sin side gjorde at Styve Holte ikke kunne fortsette, opplyste en kilde.

Helseforetaksloven

I helseforetaksloven §16 om eierstyring heter det blant annet at eier ikke kan utøve eierstyring i foretak utenom foretaksmøte.

- Departementet skal årlig avholde foretaksmøte i løpet av årets to første måneder for å fastsette økonomiske og organisatoriske krav og rammer for regionale helseforetak.

- Bekymring og varsling

I kveldens pressemelding skrives det at Helse- og omsorgsdepartementet har mottat bekymringsmeldinger og varsling knyttet til administrerende direktørs ledelse av Helse Midt-Norge:

- Det er bakgrunnen for de endringer som nå er skjedd i ledelsen av Helse Midt-Norge. Vi jobber nå med å supplere styret, og regner med at dette er på plass før november, heter det.

- Jeg er glad for at nestleder i styret, Ola Strand, vil fungere som styreleder. Dette bidrar til god kontinuitet i arbeidet i regionen, kommenterer Høie.

Han påpeker at Helse Midt-Norge står foran viktige oppgaver og at det er sentralt at ledelsen har legitimitet og styringsautoritet i situasjonen.

- Jeg har tillit til at disse to som nå skal inneha disse viktige vervene kan bidra til at hele organisasjonen kan jobbe konstruktivt, sier Høie.