Mange unge kan skaffe narkotika på kort tid

Undersøkelsen «Ung på Sunnmøre» viser at 22 prosent av elevene fra 8. klasse til 1. klasse i videregående kan skaffe narkotiske stoffer på kort tid.

En snill by: Selv om det ikke hadde tatt dem lang tid å få tak i narkotika, mener skoleelevene Hanne Sølberg Villanger (f.v.), Christiane Owesen, Didrik Vedde Gulbrandsen og Ole Morten Henriksen at Ålesund er en snill by å vokse opp i. 

– Jeg tror at terskelen er lavere for å begynne med narkotika, når du først har brukt anabole steroider

Hanne Villanger
Narkodommer på Sunnmøre
  • Sunnmørsposten har gått gjennom alle dommer for narkotika i 
Sunnmøre tingrett og Søre Sunnmøre tingrett i perioden 2011-2013. Dette omfatter alle kommuner på Sunnmøre.
  • Gjennom fire artikler vil vi presentere noe av det vi fant, og vi har også snakket med personer bak tallene. Det er kun pådømte saker som er tatt med i statistikken, forenklede forelegg er ikke med.
Nyheter

Prosjektet «Ung på Sunnmøre» er utført av Johann Roppen og Lars Jørgen Vik ved Høgskulen i Volda, og er en spørreundersøkelse om livsstil og idrett blant skoleelever fra 14–17 år i åtte kommuner på Sunnmøre.

Undersøkelsen ble publisert i september i år.

– 22 prosent av elevene mente de kunne klare å skaffe seg cannabis i løpet av to til tre dager. Men det var stor forskjell mellom kommunene i så måte, 27 prosent i Herøy trodde det, mot 10 prosent i Ørsta, skriver Vik og Roppen i sin rapport.

Se stor interaktiv grafikk her

Også Sunnmørsposten sin gjennomgang av alle narkodommer på Sunnmøre 2011-2013, viser at aldersgruppa 18–35 år er overrepresentert blant de dømte.

Via andre


«Det må finnes mange naive foreldre der ute»

- Følg med på hva barnet ditt driver med. Stoff finnes i alle miljø, råder eksnarkomane Harald Holstad og Gard Warholm.

Det kjenner Hanne Sølberg Villanger (17), Christiane Owesen (18), Didrik Vedde Gulbrandsen (18) og Ole Morten Henriksen (18), alle elever ved Ålesund videregående skole, seg igjen i.

– Vi har aldri brukt, og kommer ikke til å bruke narkotika, men via venners venner skulle det nok ikke tatt særlig lang tid å få tak i dersom vi var interessert, sier de.

Didrik har også blitt tilbudt stoff.

– Faktisk helt tilfeldig da jeg ventet på bussen, forteller han.

Mye stoff

Skoleelevene er også litt ute på byen i helgene, og de er ikke i tvil om at mange bruker stoff.

– Vi ser jo personer som vi mener er rusa på andre ting enn alkohol, sier de.

Sjøl trener de på treningsstudio, og også der merker de at ikke alt er som det burde være.

– Vi ser jo folk som blir «svære» fortere enn normalt. Det er nok mange som putter ulovlige ting i kroppen, mener Ole Morten.

– Jeg tror at terskelen er lavere for å begynne med narkotika, når du først har brukt anabole steroider, legger Hanne til.

Farlig

De fire er også bekymret for at mange unge tar stoffer de ikke vet hva er.

– Mange sier at hasj ikke er farlig, men det er jo en start på noe som kan utarte. I tillegg har vi hørt om mange syntetiske stoffer, som metamfetamin og syntetisk hasj, som kan være virkelig farlig, sier Didrik.

Han får støtte fra Arild Knutsen, styreleder i organisasjonen Foreningen for en human narkotikapolitikk, som har snakket med folk som har brukt syntetisk narkotika.

– En tung heroinmisbruker fortalte meg at hun hadde prøvd noen trekk med syntetisk cannabis. Hun fikk et fryktelig panikkanfall og sa det var en forferdelig opplevelse. Hun har aldri advart mot heroin, men dette advarte hun sterkt mot, sier Knutsen.

Tap av bevissthet, kramper, angst, agitasjon, akutte psykoser og forverring av tidligere stabil psykisk sykdom er også rapportert. Det ser ut til å være større risiko for psykose i samband med syntetiske cannabinoider enn ved bruk av cannabis.

– Vi har hørt om folk som bestiller stoff på nettet. Når man hører om slike virkninger, må de jo være livsfarlig, sier de fire.

Men selv om de kjenner og vet om folk som har brukt narkotika, tror de alle at Ålesund og Sunnmøre ikke er verre enn andre plasser.

– Vi tror egentlig at Ålesund er en ganske snill by å vokse opp i, sier Hanne og Christiane.