Gir opp håpet om oppklaring av Herøy-brannen

Pårørende etter dødsbrannen tror aldri de får vite hvorfor det startet å brenne, eller hvem som ble sett utenfor huset før det begynte å brenne.

Et vitne har fortalt politiet at en person gikk inn og ut av huset før brannen blei oppdaga. I ettertid blei det funnet flere gjenstander i en bil parkert utenfor. ARKIVFOTO: NILS HARALD ÅNSTAD 

Dette er saka
  • Fire unge menneske omkom i ein brann i eit bustadhus i Flusund i Herøy søndag 14. desember 2008.
  • Då saka vart lagt vekk i 2009 opplyste politiet at etterforskninga ikkje ga grunnlag for å rette mistanke mot nokon for å ha forårsaka brannen.
  • Etter at dei pårørande lenge kjempa for å få saka tatt opp att, opna Sunnmøre politidistrikt for ny etterforsking i mai 2014.
  • Saka vart lagt vekk for andre gong i januar 2015, utan at politiet løyste saka. Dei etterlatne fryktar at dødsbrannen var påsett.
Nyheter

Pårørende og etterlatte til de fire personene som mistet livet i en brann i Herøy desember 2008, tror ikke de vil få svaret på hvorfor dødsbrannen oppstod. Det forteller bistandsadvokat Odd Hovde til smp.no etter et møte med Kripos og etterforskningsledelsen ved sunnmørspolitiet.

- De pårørende har gitt opp håper om at brannen blir oppklart, og regner ikke med at de vil få svar på hva som skjedde, forteller advokaten.

Fortsatt ukjent brannårsak

I møtet som fant sted tirsdag, fikk bistandsadvokaten lagt fram resultatene fra etterforskningen av saken, som ble tatt opp igjen etter press fra de pårørende.

- Den nye etterforskningen virker grundig og god, påpeker Hovde.

Det er gjort mer enn 80 avhør i saken, samtidig som det er gjort nye tekniske undersøkelser og analyser blant annet av DNA og elektroniske spor.

Likevel har det ikke vært mulig å slå fast hva som var grunnen til at det begynte å brenne i det eldre bolighuset i Flusund. Tidligere er det konkludert med at brannen trolig oppstod ved trappeløpet i 2. etasje, uten at det er påvist noen klar årsak til dette.

- Komplett uforståelig

Hovde påpeker også at mulighetene var små til å finne nye bevis i dette materialet, nesten seks år senere.

- De pårørende mener brannen trolig ville blitt oppklart, om det samme grundige arbeidet var blitt gjort den gang. Samtidig er det komplett uforståelig for dem at dette ikke ble gjort, sier Hovde.

Tidligere politimester Jon Steven Hasseldal var tydelig på at brannen ikke var blitt etterforsket godt nok den gang saken ble gjenåpnet. Ifølge Hovde gjentok politiet beklagelsen under møtet tirsdag. På møtet stilte tre representanter fra Kripos, brannteknikere og etterforskningsledelsen fra Sunnmøre politidistrikt.

Mystisk person

Blant andre ubesvarte spørsmål er hvem som befant seg utenfor huset rett før brannen brøt ut, og hvordan eiendeler som befant seg inne i huset før brannen - endte opp i en bil parkert på utsiden.

Smp.no kjenner til at vitnet som observerte personen utenfor huset i tidsrommet før brannen ble meldt, er avhørt flere ganger, senest nå i høst.

Bilder skal også vise gjenstander som ble funnet i bilen - inne i huset før brannen brøt ut. Flere av eiendelene tilhørte de omkomne.

Blir trolig henlagt

Den ansvarlige juristen for saken vil trolig sende sin innstilling til statsadvokaten i løpet av noen få uker. Deretter blir det opp til statsadvokaten å ta den endelige beslutningen om å ta ut tiltale mot noen, eller å henlegge saken.

Etterforskningsleder Robert Hjelmeseth ved Sunnmøre politidistrikt uttalte tidligere i høst at saken ikke har tatt «noen dramatisk vending».  Og etter det smp.no kjenner til, ligger det an til at saken igjen blir foreslått henlagt.

Det er politiadvokat Arnt-Erik Oust som skal uttale seg om saken ved Sunnmøre politidistrikt, men han var onsdag opptatt i retten.

Følg smp.no på Facebook

Relaterte saker:

Kalla inn til nye avhøyr om dødsbrann i 2008

Politiet har ikkje gitt opp håpet om ei oppklaring av brannen som kravde fire unge menneskeliv i Herøy i 2008.

Har ikkje funne årsaka til dødsbrann

Eitt års etterforsking av brannen, som kravde fire unge menneskeliv i Herøy i 2008, har ikkje gitt svar på korleis brannen starta.

Kan få svar på brannen nesten 5 år etter

Nytt dokument og fingeravtrykk kan gi svar på hvordan brannen startet på Herøy i 2008

Politiet gjenopptar etterforskning etter Herøy-brann

Ålesund (NTB): Sunnmøre politidistrikt gjenopptar etterforskningen etter en brann på Flusund på Herøy i Møre og Romsdal i 2008. Fire ungdommer mistet livet i brannen.

Pårørande engasjerer privatetterforskar

Dei pårørande til dei omkomne i Flusund-brannen har engasjert privatetterforskar.

Ankar etter dødsbrann

Foreldra til ungdommane som døde i Flusund-brannen krev at eit anna politidistrikt granskar saka på nytt.