Avviser for tette bånd til Midt-toppene

Den nye helsedirektøren i Møre og Romsdal har sittet i samme styre som styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge, og kjenner Helse Midt-Norge-direktør Daniel Haga godt.

Krevende dager Dag Hårstad er konstituert administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, og medgir at situasjonen for helseforetaket er tøff etter at Astrid Eidsvik trakk seg på dagen. 

Nyheter

Likevel mener Astrid Eidsviks erstatter, Dag Hårstad, at båndene ikke er for tette.

Mandag ble det klart at trønderen Hårstad er konstituert som ny direktør i Helse Møre og Romsdal, etter Astrid Eidsviks dramatiske exit før helga. Han kommer til å pendle fra Trøndelag til Møre og Romsdal i jobben.

Selv sier Hårstad at han kjenner historien til Helse Møre og Romsdal, ettersom han har vært kollega med Astrid Eidsvik i ti år, mens Hårstad var leder for Rusbehandling Midt-Norge.

– Jeg kjenner ikke styresakene godt nok og begynner å sette meg inn i det nå.

Les også: Denne mannen blir ny helsedirektør i Møre og Romsdal

Ønsker ikke å innstille på valg

– Hva blir din rolle framover nå?

Dag Hårstad er ny administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal.  Foto: Odiin Jæger

– Det viktigste nå er å være synlig og tilgjengelig som leder. Det kommer til å bli en vanskelig periode framover nå, når det endelige vedtaket om sjukehusvalg fattes i vårt styre 17. desember og i Helse Midt-Norge 18. desember, sier Hårstad.

Han sier prosessen mot sjukehusvalg vil gå som planlagt, med ett unntak:

– Saken legges fram uten innstilling fra min side, sier Hårstad til smp.no.

Fikk tilbud fredag

– Var det styreleder Kinserdal som kontaktet deg?

– Ja, han ringte i ettida på fredag. Det kom brått på, men jeg valgte å si ja til jobben. Det er en særdeles vanskelig situasjon for Helse Møre og Romsdal nå. Når de som spør mener at jeg kan bidra, så ville jeg si ja.

Han innrømmer at det ikke var et enkelt valg. – Men det er viktig at noen holder blikket på det langsiktige, sier han.

På spørsmål om hvordan han nå skal skape tillit etter det kaoset som har oppstått, svarer han:

– Tillit er ikke noe man ber om, men gjør seg fortjent til. Det viktige for meg nå er å være tilgjengelig og lyttende, svarer han.

Les også: Sjukepleierne vil ha Eidsvik tilbake
Les også: Ikke alle er triste for at sjukehusdirektøren går av

Kjenner Midt-toppene

Han påpeker at han ikke har jobbet i Helse Midt-Norge, men i enheten Rusbehandling Midt-Norge, et helseforetak med samme relasjon til Helse Midt-Norge som Astrid Eidsvik hadde.

– Jeg har hatt ei faglig linje og rapportert til mitt eget styre.

– Kjenner du Daniel Haga og Ola Strand?

– Ja, jeg kjenner Haga godt fra tida i Rusbehandling Midt-Norge, og jeg kjenner også Ola Strand fra styret i Avinor, og Ola Strand har jeg jo hatt som styrekollega i to år, bekrefter Hårstad til smp.no.

– Er det for tette bånd mellom dere?

– Nei, jeg har ikke noen tette bånd til verken Daniel eller Ola Strand. Jeg har en innsikt i Møre og Romsdal som er sterkere enn den relasjonen jeg har til dem.

Sunnmørsposten meiner: Fingrane av fatet

– Må støtte meg på staben

Dag Hårstad skal nå møte de tillitsvalgte, men kan ikke si når det skjer.

– Min rolle nå blir å bli tilrettelegger og jobbe tett på styreleder. Deretter å være tilgjengelig for lederne i foretaket og de tillitsvalgte når sjukehusvalget er tatt.

Hårstad vil ikke si om han søker på stillinga når den blir utlyst i fast form.

Om fogderistriden i fylket sier han følgende:

– Jeg har bodd på Frei i fire år, har familie og forbindelser i Møre og Romsdal. Situasjonen er vanskelig her, og jeg må støtte meg på lokalkunnskapen som er her.

Les også: Vil kaste tillitsvald frå Molde

Ikke optimal situasjon

– Eidsvik har lagt ned tre og et halvt år i denne prosessen, og likevel går du inn i valget uten ei innstilling. Hva sier du om det?

– Det er ikke noen optimal situasjon, men når det er sånn, så mener jeg det eneste forsvarlige for meg er å legge fram ei innstilling som styret bestemmer.

– Det ville være useriøst om jeg på tre dager skulle sette meg inn i den komplekse saken og gi ei innstilling. Styret er godt opplyst og godt jobbet inn i saken, til å ta en forsvarlig beslutning, sier Dag Hårstad til smp.no.