SISTE: Helse Midt-Norge går for Molde

STJØRDAL (smp.no): Torsdag behandler styret i Helse Midt-Norge saken om hvor det nye sjukehuset i Nordmøre og Romsdal skal bygges, og etter planen stå ferdig i 2021.

Daniel Haga, konst. dir., har behandlet saken for Helse Midt, og innstilt på Hjelset i Molde. Onsdag kom styret i Helse Møre og Romsdal fram til samme konklusjon. Fredag godkjennes tomteplasseringen av statsråd Bent Høie (H).

– Ålesund bør være det største, men det må være mulig å legge til rette for fylkesdekkende funksjoner. De to fagmiljøene trenger å være robuste. Det er befolkningsgrunnlag nok til to meget oppegående akuttsjukehus, sa Haga i sin innledning.

Haga snakket også om at saken har vært svært krevende for ham på mange måter, med momenter han gjerne skulle være foruten.

– Nå er det viktig å bringe saken ett hakk videre. Det har vært et vanskelig valg når man skulle innstille. Det hadde vært en fordel om det var større forskjell mellom Kristiansund og Molde. Min samlede vurdering er av mange faktorer, i det felles saksgrunnlaget vi har med Møre og Romsdal, sa Haga.

Haga mener at den viktigste beslutningen ble gjort i 2012 da det ble bestemt at det skulle være ett fellessjukehus i Nordmøre og Romsdal.

Daniel Haga snakket også om økonomi, og utfordringer for det nye sjukehuset.

– Jeg er glad for at konklusjonen i den økonomiske gjennomgangen vi selv har hatt, viser at den økonomiske bæreevnen er tilstrekkelig for å gå videre i neste fase, og realisere et sjukehus. Det er krevende, men mulig, sa Haga.