«Kjære leser. Jeg vil gjerne være en litt dårligere journalist i 2014», skrev journalist Bjørn Vatne i en kronikk 2. januar.

Vatne tok et oppgjør med sin egen flinkhet, og etterlyste mer journalistikk med mening. Responsen fra både lesere og journalistkollegaer var overveldende. Vatne deltok blant annet i en debatt i «Dagsnytt 18», der VGs sjefsredaktør Torry Pedersen kalte kronikken «en gammel 40-årings frustrasjoner». Sitatet «De flinke endrer ikke en skit» fra kronikken, ligger nå på nettstedet «Siterte sitater».

Yrke i endring

– Jeg fikk over 100 henvendelser bare på epost. Både lesere og journalistkollegaer kjente seg igjen i det jeg skrev, sier Vatne.

– Når jeg tenker tilbake på mine første år som journalist, kan jeg ikke huske at vi intervjuet noen på telefon i det hele tatt. Alt handlet om å gå ut i verden og treffe folk.

– I dag sitter journalister stort sett på kontoret, for å kunne levere kort, raskt og lett fordøyelig, til flere plattformer, og de gjør seg opp en mening innendørs om det som foregår ute i verden. For meg føltes det tomt etterhvert, sier Vatne.

Nye tanker

Han svarte på leserresponsen med spalten «Brytningstid», og skrev tilsammen 20 brytninger fram til september. De fleste stod på trykk i januar og februar.

Målet var å tilby leserne mer av det de etterlyste, som mer vanlige folk i spaltene, mer verdidebatt, flere nyanser, uventede perspektiver og mer mening.

– Idéen om å gjøre noe annerledes var nok bedre enn evnen til å gjennomføre den. Sunnmørsposten som arbeidsgiver gir rom for ville og gode idéer, men i en hektisk mediehverdag med turnusarbeid og mange sider som skal fylles, ble det likevel vanskelig å finne overskudd til å tenke nytt, sier Vatne.

I nedbemanningsprosessen som Sunnmørsposten nå er inne i, er han en av journalistene som har tatt sluttpakke og sagt opp. Han kommer til å fortsette å skrive for avisa, som frilanser, men han skal også gi ut bok.

Debutromanen «Slik skal vi velge våre ofre» er en fortelling om fremmedgjøring og tilhørighet, og kommer ut våren 2015.

Se mer fra nyhetsåret 2014: