I går skrev Sunnmørsposten om direktør Daniel Haga, styreleder Ola Strand og styremedlemmene Paul S. Valle og Liv Stette som samarbeidet før Molde-innstillingen til Haga.

Stette fikk på eget initiativ vurdert sin habilitet i styremøtet 18. desember fordi hun hadde vært med på innstillingene til Sunnmøre Regionråd og Ålesund kommune i høringsrunden.

At Stette hadde vært inne i saksprosessen også i Helse Midt ble ikke nevnt da Bjørg Henriksen mente Stette var inhabil.

– Jeg vil overlate det til ekspertisen å si noe om Stette burde vært inhabil, men det er klart at dette burde vært kjent da vi behandlet habilitetsspørsmålet, sier styremedlem og overlege Rune Heggedal i Volda.

Prosess

I månedene før tomtevedtakene 17., 18. og 19. desember, ble det sendt en rekke e-poster hvor sentrale personer fisket etter signaler og gjorde avtaler. Helseminister Bent Høie har måttet svare Stortinget om sin rolle.

Dette kom fram etter at direktør Astrid Eidsvik overraskende gikk på dagen 4. desember. Dette gjorde hun etter 20 års fartstid i direktørstolen og bare seks dager før hun skulle legge fram sin anbefaling.

Eidsvik mente seg presset til å innstille på Molde, fordi hun oppfattet det som eneste alternativ for Helse Midt-Norge. Det var i samtaler med HMN-direktør Daniel Haga at Eidsvik skal ha fått denne forståelsen, men ledelsen i Helse Midt har senere avvist at Eidsvik ikke hadde mulighet til å legge fram sin selvstendige innstilling.

Råd

– Jeg oppfattet prosessen slik at rådet fra Helse Møre og Romsdal var vesentlig for oss når vi skulle gjøre vedtak, sier styremedlem Rune Heggedal.

Han stemte selv på Molde med argumentasjon om at han støttet den faglige vurderingen gjort i det lokale styret, så fremt at denne var lovlig.

Heggedal mener at et samla vedtak ville ha vært bra for saka, slik det var lagt opp til. Først i Helse Møre og Romsdal 17. desember, så i Helse Midt-Norge 18. desember.

– Men det var ikke slik at Helse Midt skulle instruere Helse Møre og Romsdal om hvilke råd de burde gi. Denne logikken er snudd på hodet, sier Heggedal.

19. desember godkjente helseministeren valget styrene gjorde for sjukehusplassering.

For Heggedal er det et viktig poeng at det høye tempoet mellom styremøtene presset fram en mer aktiv holdning fra Helse Midt-Norge sin side.Han mener at det er beklagelig at Astrid Eidsvik ikke fikk innstilt til sitt styre.

– Jeg er urolig for at dette kan ha påvirket utfallet i Helse Møre og Romsdal, og senere hatt innflytelse på vårt vedtak, sier overlegen.

Med dette mener han at en direktør kunne i saksutredningen og i styremøtet gjort rede for økonomi og vurderinger knyttet til funksjonsdeling og størrelse på sjukehuset ved de ulike lokaliseringsalternativene.

Styremedlemmene Kirsti Slotsvik fra Ålesund og nestleder Petter Bjørdal fra Ørsta hadde ulik oppfatning av hvilken plassering som var dyrest.

Heggedal presiserer at det ikke er avgjørelsen som er satt i tvil, men selve prosessen som vedtakene bygger på.

Overlegen er ikke kjent med at det er gitt politiske signaler, men han understreker at det uansett ikke var Helse Midt-Norge sin rolle å legitimere en politisk beslutning.

– Vår rolle er å gi faglige råd. Vi er en tung samfunnsaktør, og derfor er det viktig å ha tillit. For meg personlig er det viktig at vi følger spillereglene. Hvis noen ikke gjør det, rammer det tilliten alle andre som er involvert, sier Heggedal.

– Skulle du ønske at det var enda mer åpenhet når du ser det som nå kommer fram?

– Ja, uten tvil. Det ville vært strid uansett beslutning, men nå går striden som sagt på prosessen, og det er veldig uheldig.