Kristiansund kjemper for høring i Stortingets kontollkomité om saka, og det får de trolig etter støtten fra Senterpartiet og Per Olaf Lundteigen. Det skriver Aftenposten fredag kveld.

Les også: Skodespel om sjukehusval

Opptatt av prosessen

Lundteigen presiserer at hans partis støtte går på det å få prosessen gjennomgått i henhold til lover og regler. Vedtaket - tomtevalget - er ikke kontrollkomiteen opptatt av.

– Vi skal vurdere hvordan helseforetaksloven blir forvaltet. Det er eventuelt Stortingets helsekomité som kan gå inn i tomtevalget. Det står fritt for enhver stortingsrepresentant å ta opp sykehusstrukturen i Møre og Romsdal, så saken trenger ikke være avgjort. Men det må i så fall komme et lokalpolitisk initiativ, sier han til avisa.

Lundteigen er opptatt å få belyst helseforetaksmodellen i en høring.

– Min erfaring er at foretaksmodellen var et grep å få til en sentralisering som man ikke greide ved et fylkeskommunalt eierskap. Det fører selvsagt til at folk blir forbannet når en ikke bruker «blanke argumenter». Vi kan ikke ha det på den måten fremover. Det fører til lite effektiv sykehusdrift når ledelsen og ansatte ikke har gjensidig tiilit.

Ikke felles sjukehus

Lundteigen og Sp vil at fylkene skal eie sykehusene, og at sykehusstyrene er forkevalgte som skiftes ved valg. Og så skal Stortinget hvert fjerde år vedta en sykehusplan der bl.ant annet de store investeringsprioriteringene tas.

Lundteigen mener begge sykehusene, i Molde og Kristiansund, burde bestå. Han ville ikke rådet nordmøringene til å slåss for ett felles sjukehus i fylket.

– Det var det de i realiteten gjorde da de i 2010 fikk stanset byggingen av et nytt sykehus i Molde, sier han.

Selv om Lundteigen støtter Kristiansund kommune når det gjelder å få sjukehussaka opp til høring på Stortinget, er han ikke imponert over måten de har opptrådd på i sjukehussaka.

– Dette har vært ei hasardiøs ferd for Kristiansund og omegn. Nordmøringene har drevet med risikosport på høyt nivå, sier han til til Aftenposten.

Advokatenes dom

Etter påstander om både korrupsjon og maktmisbruk fikk Helse Møre og Romsdal Advokatfirmaet Thommessen til å gjennomgå lovligheten i vedtaket.

Les også: Dette ble gjennomgått i styremøtet

Thommessen-rapporten konkluderte 21. desember med at foretaksloven antagelig var brutt, men at det ikke hadde hatt noen betydning for valget av Molde. Høie avviste at foretaksloven var brutt.

Behandles tirsdag

Tre representanter fra Arbeiderpartiet, deriblant komiteleder Martin Kolberg, har tidligere kommet på banen for å etablere «sak» mot Høie for å få klarhet i om hvorvidt staten som sjukehuseier har fulgt spillereglene etter forvaltningslova og lov om helseforetak.

I går ville ikke Kolberg si til Aftenposten om Ap fortsatt vil gå inn for en høring nå som de har mulighet med støtte fra Lundteigen.

– Saken skal behandles i komiteen tirsdag 6. januar. Jeg vil ikke kommentere saken før da, sier Kolberg.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix