Dødsfallet i Blindheim barnehage i fjor sommer har skapt økt bevissthet om sikkerhet i barnehagene – spesielt i garderobene. Flere barnehager har gjort fysiske endringer for å sikre seg mot at barn skades.

– Vi ser at barnehagene har justert dette med garderobeforholdene, og hvordan sekker og klær er hengt opp, forteller Arild M. Olsen i Private Barnehagers Landsforbund.

Sunnmørsposten skrev onsdag at foreldrene til fireåringen som døde, ikke godtar at sønnens død var en ulykke.

Les også : Godtar ikke at sønnens død var en ulykkeBarnehagen: Har hatt rutinesjekk og fjernet sekker

Les også: - Foreldrene påført en ekstra belastning

Ulykkeskommisjon

Private Barnehagers Landsforbund har tidligere tatt initiativ overfor myndighetene om at det blir opprettet en ulykkeskommisjon som kan granske alvorlige hendelser, men ifølge Arild M. Olsen er det ikke tatt tak i dette.

– Det skjer ikke mange ulykker i norske barnehager, men noe ganger ender det fatalt. Om årsaken for eksempel har å gjøre med hvordan lokalene er utformet, så er dette kunnskap som må deles. Noen slike hendelser kunne kanskje vært unngått om det hadde vært en kommisjon som hadde kommet med konkrete forslag til forbedringer, påpeker han.

Fjernet sekker og kroker

Ålesund kommune har ikke selv tatt initiativ til å sette nytt fokus på garderobesikkerhet i de 49 barnehagene i kommunen. Men rådgiver for barnehager i Ålesund, Astrid Ous Larsen, opplyser at de har fått tilbakemelding fra flere om at det er gjort.

Fremmerholen barnehage er en av disse. Her er sekker og kroker fjernet etter dødsfallet.

– Umiddelbart etterpå ble sekkene flyttet opp på hyllene i de garderobene som barna har tilgang til, forteller styrer Sigrunn Haug Herje ved Fremmerholen.

Gjør som mer enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

Det gjelder avdelingene med større barn. I småbarnsavdelingen er garderobene sperret med porter, slik at barna ikke kommer til på egenhånd.

– Må gjøre alt

På Fremmerholen fortsatte de først å ha klær på kroker under hyllene. Men da de en stund etterpå opplevde at et barn tok snoren fra en jakke rundt halsen, ble også disse krokene fjernet der barna kunne nå tak i dem.

– Den situasjonen var ikke dramatisk, og det var en voksen til stede som så hva som skjedde. Men vi må gjøre alt vi kan for å unngå at slike ting skjer, sier Herje.

Barnehagen har fortsatt kroker hvor det henger klær, men disse er plassert så høyt at barna ikke når dem på egenhånd.

På gulvet

Også i Ørsta ble sikkerhet tema på møter med barnehagene i fjor forteller seksjonsleder for barnehager i Ørsta kommune, Reidun Mo.

– Vi vurderte om dette kunne skjedd i noen av våre barnehager og så at mange hadde med sekker som var plassert i garderobene. Da ble foreldrene bedt om å plassere sekker på gulvet i stedet for at de ble hengt opp. Samtidig ble det påpekt at garderobene ikke var en lekeplass, forteller Mo.

Hun påpeker samtidig at de visste lite om hvordan dødsfallet på Blindheim skjedde, noe som gjorde de konkrete vurderingene vanskeligere.

Persiennesnorer

Tross økt bevissthet har de imidlertid ikke presisert skriftlig at slike forhold skal sjekkes ved tilsyn.

– Vi kan ikke forsikre oss mot alt, men det er viktig at både foreldre og ansatte også er bevisst på klærne barna har på seg. Det bør ikke være snorer, og hetter bør for eksempel ha knapper, slik at de løsner om de hektes fast, sier Mo.

For noen år tilbake var det særlig snorer fra persienner som var tema, etter at en barnehagejente i Tromsø ble kvalt av en persiennesnor i 2011.

– Da gikk vaktmestrene rundt og kuttet snorene og gjorde de kortere. Andre barnehager valgte andre former for solskjerming, forteller seksjonslederen.