Fugleinteresserte har fulgt dem og Sunnmørsposten har fulgt dem – knoppsvaneparet som i flere år har hatt tilhold ved Lillevatnet i Spjelkavik.

I fjor venta vi spent: Ville det bli egg? Og videre: Ville det dukke opp unger?

Det gjorde det ikke, men nå er svanene igjen observert, byggende , og etter hvert også liggende, på reir. Det er bare det, at det etter all sannsynlighet ikke kommer til å bli noe egg i reiret til paret.

To hanner

- Svanene blei ringmerka for litt siden. Da meldte han som fanga og merka de fra om at han trodde det dreide seg om to hanner, sier ornitolog Alv Ottar Folkestad muntert.

- Jeg er av de som følger disse svanene, og seinest sist uke var jeg og så til dem. Da lå den ene på reiret, mens den andre var like i nærheten.

Og, sier Folkestad:

- Etter å ha sett nærmere på fuglene mener også jeg at det dreier seg om to hanner. Dette forklarer i så fall hvorfor det ikke har blitt egg og hvorfor det ikke vil bli det heller, sier han.

- Det at to hanner eller to hunner danner par, er noe som skjer fra tid til anna i dyre- og fugleverdenen. Der også, legger han til.

Les også: Ei svane mindre ved Lillevatnet

Se bildeserie fra 2011: Kongelige svaner i Lillevatnet

Les også: Trives i Lillevatnet

Et av få hekkeområder

Folkestad forteller videre at det er få hekkende knoppsvanepar på Vestlandet.

- I tillegg til hekkeområdet ved Lillevatnet kjenner jeg til to andre områder der det hekker slike svaner: På Averøy og i bergensområdet, sier han.

Varsla om høy vannstand

Oppmerksomme turgåere tok i helga kontakt med Sunnmørsposten med beskjed om at det hadde vært høy vannstand i det regulerte vatnet og at de var urolige for at reiret til knoppsvanene kunne være oversvømt og muligens også tatt av vannmassene.

- Vi blei også varsla, og i tillegg til to sluser som alt var åpne mot Brusdalsvatnet, åpna vi også ei sluse i andre enden av vatnet, altså mot Spjelkavik. Mandag har jeg sjøl vært inne og sett etter reiret. Det er der – og er heilt og fint. Det har vært et overløp, som vi altså regulerte så snart vi fikk melding, men ikke et stort et. Den vannstanden som var er en vannstand vi ofte opplever i vatnet, sier Vidar Slinning i Ålesund vannverk.

Flom kan spolere hekkesesongen

- Nå blir det etter alt å dømme aldri egg i reiret til akkurat dette knoppsvaneparet, likevel er mitt klare råd at de som har tilsyn med reguleringa etterstreber mest mulig stabil vannstand om våren. Hekkende fugl er uhyre sårbare overfor vannstand. En flom kan spolere en hekkesesong, sier Alv Ottar Folkestad.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

Ornitolog Alv Ottar Folkestad. ARKIVFOTO: ROGER ENGVIK Foto: Roger Engvik