Karina Eidem var nær ved å miste sønnen sin da han hang seg fast i en hoppestrikk i barnehagen i 2010. Hun og samboeren mener det er på høg tid at tilsynsordningen for barnehagene endres.

– Vi har vært opptatt av forskjellen mellom hva som skjer om en ansatt skader seg, og hva som skjer om et barn blir skadet. Barn har ingen rettigheter slik det er nå, noe vi mener er helt feil, sier hun.

Les også: Ventet to år med å sjekke barnehage etter Daniel ble invalid

Lang tid

Barnehagene har ansvar for at de følger lovverket, men det er kommunens oppgave å sjekke at det skjer. Sunnmørsposten har skrevet hvordan Ålesund kommunen ventet i to år før de sjekket barnehagen, etter at Daniel ble invalid for livet. På grunn av sjukemeldinger i barnehagen, gikk det også ni måneder etter dødsfallet i en annen barnehage i Ålesund i juni 2014, før kommunen kom på et varslet tilsyn.

Det gjøres imidlertid ikke egne observasjoner i lokalene, men kommunens representanter danner seg et inntrykk av sikkerheten ut fra intervjuer med ledelse og ansatte.

Les også: Daniels tøffe kamp

Analyse

Kontrasten er stor til hva som skjer etter at en ansatt i en barnehage skader seg alvorlig. Fordi ansatte er beskyttet av arbeidsmiljøloven, blir Arbeidstilsynet varslet. De kommer ofte samme dag som ulykken skjer. Tilsynet tar bilder, intervjuer arbeidsgiver og verneombud og kaller gjerne inn andre fagpersoner avhengig av hva som har skjedd.

Arbeidet munner ut i en rapport som analyserer arbeidsmiljøet ut fra spørsmålet: Hva kan gjøres for å hindre at noe tilsvarende skjer igjen?

Uanmeldte kontroller

I dag har Ålesund kommune et mål å kontrollere seks barnehager i året – noe som tilsier at det kan gå opptil åtte år mellom hver gang kommunen kommer på tilsyn.

– Jeg tenker at det burde vært uanmeldte kontroller i tillegg til disse tilsynene, og også kunne det vært oftere enn i dag, sier Karina Eidem.

I tillegg mener hun det kan være en god idé at noen utenfra går inn og ser på det fysiske miljøet barna oppholder seg i.

Hun påpeker at både barnehagedødsfallet i fjor og Daniels ulykke skjedde på stille dager med god bemanning.

Les også: Godtar ikke at sønnens død var en ulykke

– Fylkesmannens ansvar

Leder Marie Therese Skinstad-Jansen for Foreldreutvalget for barnehager støtter foreldrene i at det er på tide med endring.

– Vi synes det er på tide at tilsynsansvaret overføres fra kommunen til fylkesmannen, sier hun.

Men først mener de fylkesmannen bør få mer kunnskap om hvordan de bør utføre tilsyn – og mer penger. Samtidig bør tilsynsordningen sørge for at barnehagene blir bedre – og ikke ender opp som en ensidig kontrollinstans.

Skinstad-Jansen trekker også fram samarbeidet med hjemmet, og at både barn og foreldrene får god oppfølging og informasjon etter en skade er skjedd, påpeker hun.

Nytt forslag

I sitt forslag til ny barnehagelov har regjeringen gått bort fra forslaget om et uavhengig tilsyn med barnehagene. Det åpnes for at fylkesmennene skal få mulighet til å sjekke enkeltbarnehager, men at dette kun skal gjøres i særskilte saker.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook