Årets søkertall fra Samordna Opptak viser en markant økning til både helsefag, realfag og til lærerutdanningene. Det vil si de fagområdene hvor Norge vil ha størst manko på kvalifisert personell fremover.

Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) siste fremskrivinger vil det framover bli et underskudd på nær 35.000 helsearbeidere med kort høyere utdanning, 40.000 lærere og 3.000 ingeniører.

Tallene viser en økning på over 11 prosent til realfag, nær 10 prosent til helse- og sosialfaglige utdanninger og en økning på 8 prosent til landets grunnskolelærerutdanninger.

– Regjeringen er veldig tilfreds med den positive utviklingen for disse fagområdene sier settestatsråd for kunnskapsministeren, Elisabeth Aspaker, til NTB.

Flere vil bli sykepleiere

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er meget fornøyd med økningen til helsefag.

– Det vil fremover være et stort behov for personer med ulik helsefaglig utdanning, og vi må ha tilstrekkelig personell med riktig kompetanse for å kunne tilby befolkningen gode helsetjenester, sier Høie.

Det er særlig sykepleierutdanningen og vernepleierutdanningen som er populære, med en økning på henholdsvis 17 og 21 prosent økning fra i fjor. Søkningen til medisinstudiet opplever derimot en liten nedgang på 2,1 prosent.

Lærerlykke

Statsminister Erna Solberg (H) valgte selv å presentere gladnyheten om at lærerutdanningene øker i popularitet under en pressekonferanse tirsdag i forkant av Høyres landsmøte til helgen.

– Det viser at lærerløftet så langt har virket, uttalte Solberg.

Tallene viser derimot at barnehagelærerutdanningen står på stedet hvil med en liten nedgang på 0,2 prosent sammenlignet med i fjor.

– Vi hadde ønsket å se en økt søkning også til barnehagelærerutdanningen, for det er et stort behov for flere barnehagelærere, og vi vet at dette er en nøkkelfaktor for å sikre kvalitet i barnehagene. Det blir viktig at utdanningsinstitusjonene tar godt vare på de kvalifiserte søkerne, understreker Elisabeth Aspaker.

Norge mangler i dag 4.000 barnehagelærere for å oppfylle dagens pedagognorm.

NHH på topp

Totalt søkte om lag 127.900 personer høyere utdanning i år, det er nær 8.000 flere søkere enn i fjor og ny rekord.

I snitt kjemper 2,4 studenter om hver studieplass. Siviløkonomstudiet ved Norges handelshøyskole (NHH) topper igjen listen over studiet med flest førstegangssøkere etter å ha blitt forbigått av jusstudiet ved Universitet i Oslo i fjor.

Jusstudiet i Oslo kommer i år på andre plass, etterfulgt av politiutdanningen i Oslo og jusstudiet ved Universitet i Bergen.

Heltidsstudie i økonomi og ledelse ved Høyskolen i Akershus og Oslo topper imidlertid listen over hvilket studie som har flest antall søkere per studieplass. Der kiver 394 søkere om de 20 plassene. Profesjonsstudiet i psykologi i Oslo har det nest trangeste nåløyet med 994 søkere på 60 studieplasser. (©NTB)