I dag, fredag ble 70-årsdagen for de alliertes seier over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig markert med en rekke arrangementer over hele landet.

Joachim Rønneberg, Ragnar Ulstein og 18 andre veteraner ble hedret for sin innsats for Norge da Frigjørings- og veterandagen ble feiret på Akershus festning.

Rønneberg som ledet sprengingen av tungtvannsanlegget på Vemork i 1943, mottok Forsvarets hederskors for sin innsats under krigen.

Rønneberg har gjennom sin innsats under den andre verdenskrigen, og særlig Vemork-aksjonen, sørget for at hele verden har fått kunnskap om motstandskampen i Norge. Da han mange år senere fortalte om hendelsene «på hans vakt», trollbandt han publikum med sin ydmyke og nøkterne framstilling av egen innsats, heter det i Forsvarets begrunnelse.

– Viktig å huske

Til NRK sier krigshelten at han mener feiringen av 8. mai er viktig for å huske at det er nødvendig å kjempe for fred og frihet.

– Vi snakker jo mye om at vi aldri igjen vil oppleve det som skjedde 9. april 1940. Da er vi avhengig av å se bakover og huske på hva vi gikk gjennom under krigen, sier han.

Også veteranene Ragnar Ulstein, Wilhelm Mohr og Wilhelm Milberg Nilsen fikk hederskorset for innsatsen under krigen.

Kong Harald og statsminister Erna Solberg (H) deltok under hovedarrangementet på Akershus festning i Oslo sentrum.

– Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden, sa kongen i sin tale.

– Bak jubelbruset i maidagene 1945 lå alvoret i det vi hadde opplevd og lært: At fred, frihet og demokrati ikke er noe vi kan ta for gitt. Disse verdiene må bygges, vernes – og om nødvendig forsvares med livet som innsats.

8. mai er en gledens dag, sa Solberg, men la til:

– Det er også en dag for ettertanke. Vi skal minnes hva krigen kostet av lidelser og død. Deler av landet lå i ruiner 8. mai 1945.

Hyllet veteraner

Seremonien på Akershus festning var nedtonet og enkel, men samtidig stemningsfull og høytidelig.

Både Solberg og kongen var opptatt av å hylle alle som gjorde en innsats for at Norge skulle få tilbake sin frihet etter fem års okkupasjon. Kong Harald la ned krans ved Nasjonalmonumentet for krigens ofre. Både han og Solberg kom inn på den tragiske skjebnen til hundrevis av norske jøder, som ble deportert og drept.

– Av 772 norske jøder og jødiske flyktninger som ble arrestert og deportert gjennom krigsårene, overlevde kun 34, sa kongen.

– Deportasjonen av jøder og romer er et mørkt kapittel i norsk historie, slo Solberg fast.

– Undervurdert innsats

Utenriksminister Børge Brende (H) sa under en markering ved Krigsseilermonumentet på Bygdøy i Oslo at krigsseilernes bidrag under andre verdenskrig er blitt undervurdert.

– I dag vet vi hva vi skylder krigsseilernes innsats – på samme måte som vi vet hva vi skylder dem som trykket illegale tidsskrifter og gjennomførte sabotasjeaksjoner, sa han i sin tale. Kronprins Haakon ledet an under markeringen i Bergen, hvor han la ned krans ved Shetlands-Larsens brygge. En rekke statsråder deltok på tilsvarende markeringer landet rundt, både for å minnes krigens falne og hylle de nesten 100.000 nordmennene som har gjort utenlandstjeneste de siste 70 årene.