Solvik-Olsen hadde på sitt bord spørsmålet om å innføre å målinger av gjennomsnittsfarten i tunnelene. Det sa han nei til. Men nå omgjør flertallet på Stortinget vedtaket. Det skjer gjennom et såkalt dok. 8 forslag som transportkomiteen på Stortinget behandlet i ettermiddag. SV, Ap, Sp, Venstre og KrF utgjør flertallet. Regjeringspartiene Høyre og Frp stemte mot.

– Jeg er glad for at vi har fått til dette. Jeg fikk en utfordring fra SVs Heikki Holmås. Nå er det levert, sier KrF Rigmor Anders Eide.

Forventer

Fra før er det snittmålinger i Eiksundtunnelen.

– Når et flertall på Stortinget har vedtatt det, forventer jeg at statsråden så raskt som det lar seg gjøre jeg setter det ut i livet. Når det kommer på plass kan jeg ikke si noe om. Det vil også avhenge av hvor lang tid Vegvesenet trenger på å få montert utstyret, påpeker Andersen Eide.

– Jeg er utrolig glad for at det nå endelig kommer gjennomsnittsfartsmåling i Ellingsøy og Valderøytunellene, slik både Statens vegvesen og Trygg Trafikk har ønsket. Gjennomsnittsfartsmåling er en billig investering i bedre trygghet, sier Holmås.

Siden åpningen av Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen i 1987 har det ifølge Holmås vært 78 ulykker i tunnelene.

– Jeg er glad for at Kristelig Folkeparti og Venstre støtter det som er sunn fornuft når samferdselsministeren fra Frp ikke gjør det. Det er viktig å tvinge råkjørerne til å holde fartsgrensen. Det redder liv. Jeg vil rette en særlig takk til Rigmor Andersen Eide som bidro til at KrF landet på trafikksikkerhetens side i denne saka, påpeker han.

Orten ikke fornøyd

Høyres Helge Orten er ikke like fornøyd med vedtaket.

– Vi mener en bør se det med målinger av snitthastighet og bruk av fotobokser opp mot andre trafikksikkerhetstiltak. Det er ikke åpenbart at strekningsmålinger er det beste tiltaket, sier Orten.

– Rapporter fra Transportøkonomisk institutt har vist at en ved å ta i bruk andre tiltak, som blant annet økt vegvedlikehold, har like stor effekt på trafikksikkerheten, sier Orten.

Les også: Tut og køyr, eller?