Sankthans:

Tilbake til gamle tradisjoner

- Santhansfeiring på vei oppover igjen, ifølge sogneprest Oddmund Måseide.
Nyheter

– Som prest merker jeg at folk søker tilbake til gamle tradisjoner. Vi trenger treffpunkter i hverdagen utenom skole og jobb, og sankthansaften er nettopp det, mener Måseide.

Se video: Her kommer sjørøverne

At folk søker tilbake til gamle tradisjoner stemmer i alle fall godt på Eikrem. Tross en temperatur som minnet mer om vinter enn sommer, hadde «hele» bygda møtt opp for å markere det som i dag er mer en midtsommerfest enn en minnemarkering om døperen Johannes, slik det opprinnelig var. Faktisk så var sankthansdagen (24. juni) en alminnelig helligdag i Norge inntil 1771.

Les også: Søppelbål stanset på sankthansaften

Fantetog

Aller størst var nok ettermiddagen for barna.

Ved Mausavatnet var det korps og fantetog med alt fra prinsesser og Minnie Mus til cowboy, bønder og spiderman. Til og med to bruder hadde hevet seg med på Jonsokfeiringa.

Se video: Slinningsbålet på tre minutter

– Vi har fått kostymene av mødrene våre, men bukettene har vi plukket helt selv fra hagen til oldemor. Her er hundekjeks, smørblomster og geitrams. Og dette er fra en rhododendronbusk, forklarer Ingrid Lied Myrvoll (9) entusiastisk.

Les også: Badet like ved flammene

Både hun og venninnen Tiril Olin Thalberg (7) har feiret santhans på Eikrem flere ganger, men hva santhans egentlig er, nei, det er de sannelig ikke sikker på.

– Det er i alle fall alltid bål, kan Ingrid slå fast.

– Også kan man kle seg ut, legger Tiril Olin til. Hun har vært brudepike i bryllup før, og valget av kostyme var derfor enkelt.

Flere enn i fjor

Bål ble det også i går. Selv om det ble satt opp i rekordfart kvelden i forveien av et knippe ivrige ildsjeler, var det et fint bål som brant som bare det.

Badet like ved flammene

Da Slinningsbålet raste i sjøen, badet flere ungdommer i nærheten.


– Vi har 6–7 mann som brukte et par timer på å få laget et bål, og resultatet ble faktisk ganske så bra. Hele opplegget holdt på å bli avlyst, men vi fikk det til likevel. Og godt er det når vi ser at folk setter så stor pris på det. Bare se hvor mange som har møtt opp. Dette er nok enda flere enn i fjor, mener Per Kåre Volle som er bålbygger og arrangør av den årlige midtsommerfeiringa på Eikrem.