Stadig flere tar båtlappen

– Det er mye det ikke har falt meg inn å tenke over før jeg tok båtførerprøven.

skipper: Asbjørn Molaup har tatt det som i dag heter fritidsskippersertifikatet, som gjør at han kan føre båter inntil 24 meters lengde. 

BÅTLAPPEN
  • ■ Sertifikat for å kunne føre fritidsbåt under 15 meter.
  • ■ Obligatorisk for båtførere født etter 1980 og som skal føre båt med mer enn 25 hestekrefter eller over 8 m lengde.
  • ■ For fartøy over 15 meter kreves fritidsskippersertifikat.
  • ■ Det er Norsk Test som utsteder båtførerbevis, på oppdrag for Sjøfartsdirektoratet.
  • Kilde: Sjøfartsdirektoratet
Nyheter

Det sier Eivind Norevik. 24-åringen fra Bergen er på båtferie langs kysten sammen med pappa Rune Norevik og kompisen Ole-Martin Apalseth. Alle har redningsvester, og både far og sønn har papirene i orden:

– Jeg tok båtførerprøven for en uke siden, forteller Eivind.

– Voldsom økning

Det er han ikke aleine om. Ferske tall viser at stadig flere tar båtlappen. I Møre og Romsdal aleine er det 673 som har tatt prøven så langt i år – mot 873 i hele fjor.

– Det er en voldsom økning, og stemmer med tendensen vi ser i landet som helhet. Men økningen i Møre og Romsdal er enda større, sier Rune Nilsen, direktør i Norsk Test. Han tror økningen skyldes flere faktorer.

– Vi har hatt flere holdningskampanjer, og det er nok en økende bevissthet rundt at dette er bra. Samtidig virker det som politiet er litt tøffere, og gir bøter til dem som kjører uten båtlappen, sier Nilsen.

Praktisk del?

Derimot er det en fallende andel av båtførere født før 1980 som tar prøven. Det er også færre som tar det internasjonale båtførerbeviset (ICC). Mens den norske prøven i dag kun er teoretisk, har ICC også en praktisk del.

Redningsselskapet mener det bør innføres en praktisk del i den norske båtførerprøven.

 – Det er litt som når man kjører bil, at det praktiske er en viktig del av det å lære å kjøre båt. Vi ser i alle fall et behov for flere praktiske kurs, sier Kristin Wiik Sandnes i Redningsselskapet.

Sett «litt av hvert»

Det synes ikke båtfører Asbjørn Molaup er noen dum idé.

– Et praktisk kurs er absolutt en fordel, sier Morlaup, som har sett «litt av hvert» i løpet av årene som båtfører.

 – Det har nok vært litt for lettvint å bare skaffe seg båt og legge ut på sjøen. Han legger til at de fleste båtførere er skikkelige. Også båtfører Rune Norevik tror at båtfolk flest tar sikkerhet på alvor.

 – 99,9 prosent av båtførere er skikkelige. Og så er det gjerne den 0,1 prosenten man husker etterpå, sier Norevik.