Ålesund sjukehus er på bunn i landet når det gjelder å hjelpe hørselshemmede som trenger tilpassing av høreapparat eller generell hørselstest. Ventetiden for behandling er på hele 63 uker, noe som er 11 uker dårligere enn Universitetssykehuset i Tromsø, som er nestemann på verstinglista.

– Vi er lei og irritert. Vi synes det er galt at vi i dagens samfunn må vente over ett år. Dette er ikke noe nytt som plutselig har kommet, men noe som har bygget seg opp over tid. Det vet vi, og det vet sjukehuset, men likevel blir ingenting gjort, sier Halfdan Slinning.Han er selv hørselshemmet og har i 25 år vært lokallagsleder i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

Krav.

Etter landsmøtet i Molde i juni i år krevde forbundet maks tre måneders ventetid for tilpassing av høreapparater.

– Jeg føler vi blir satt litt til side og glemt, sier Slinning om den generelle situasjonen for sine medlemmer. Han peker på utfordrende situasjoner i trafikken, på konserter og andre kulturarrangementer.

– Mange kirker har for eksempel gode teleslynge-anlegg, men glemmer ofte å slå det på. På konserter er det gjerne opp til artistene om det blir lagt til rette, forteller han.

Lover bedring.

Avdelingssjef Odd Arvid Lange ved øre-, nese- halsavdelingen mener at lokalene har ført til altfor lange ventetider i Ålesund.

– For små lokaler er en av hovedårsakene til at vi ikke får behandlet flere, sier Lange, og legger til at det nå er ansatt en sekretær for å frigjøre audiografenes kapasitet.

– Hvorfor?

– For at de skal få tid til å gjøre hovedaktiviteten sin. Vi bruker en spesialmedarbeider til å snakke med alle som er lei av å ikke komme til, forteller avdelingssjefen.

Ombygging.

Lange har imidlertid stor tro på at problemene snart vil løse seg.

– Sjukehuset har starta med en ombygging som vil gi oss nye lokaler i eksisterende bygg. Derfor håper vi at ventetidene normaliserer seg i løpet av et års tid, sier Lange. Både han og Slinning er kjent med at pasienter har brukt private tjenester og reist i stedet for å vente på hjelp i Ålesund.

Raskere.

I Molde er ventetiden kun seks uker. I Kristiansund er den åtte. Det er stort sett likt befolkningsgrunnlag i nordfylket som på Sunnmøre. År med underbemanning og vanskeligheter med å skaffe vikarer har skapt køer i Ålesund. Den nyansatte sekretæren har fra mai gjort det mulig å ta imot omtrent 24 ekstra tilpassinger per uke. Med nye lokaler blir det også rom for å ansette flere i Ålesund.

Nå er avdelingen sommerstengt i fire uker, og øyeblikkelig hjelp-pasienter må til Molde.

– Vi ønsker å holde åpent hele året og har det som mål, sier avdelingssjef Lange. Bladet Din Hørsel skriver at hørselsproblemer i den danske befolkningen i aldersgruppen 50–64 år er beregnet til et årlig tap i arbeidsproduksjon på ca. 2,7 milliarder kroner.

Fortgang.

Stortingspolitiker Elisabeth Røbekk Nørve (H) sitter i helse- og omsorgskomiteen.

Landsmøtet i HLF jublet da det ble klart at komiteen kom med en innstilling som gir signaler om at det må ansettes flere audiografer i Norge.

– Vi er nødt til å få gjort noe med ventetidene, både når det gjelder å sjekke hørsel, men også hjelp og oppfølging, sier Nørve.Hun sier at ansvaret havner både på primær- og spesialisthelsetjenesten.

– En må se på dette i forbindelse med videre arbeid med kommende stortingsmelding, men også nasjonal helse- og sjukehusplan, sier Nørve.

– Jeg føler vi blir satt litt til side og glemt, sier lokallagsleder Halfdan Slinning. Foto: Nils Harald Ånstad