Sikkerhet i barnehage og skole:

Krok skal hindre at barn skades

Garderobekroker kan være dødsfeller for barn. Nå lanseres en krok som løsner om vekten overstiger åtte kilo.

– Ingen har laget en slik garderobekrok tidligere

Torbjørn Hjelden

Prototype: Produksjonen av garderobekroken skal skje hos Plasto i Rauma, men prototypen er lagd i Kina. Kroken er støpt i plast og tilpasset eksisterende produkter fra Grande. Foto: Privat 

Fakta
  • Den vektsikre garderobekroken Hlín er i første rekke laget med tanke på bruk i skoler og barnehager.
  • Etter testing og kvalitetssikring, skal kroken innføres på alle relevante produkter fra møbelprodusenten Grande.
  • Kroken er lagd i samarbeid mellom bedriftene Grande Fabrikker, plastbedriften Plasto, designbyrået Anunatak og Grande-selskapet Offinn.
Nyheter

Fire romsdalsbedrifter står bak nyvinningen som lanseres under designmessen «Designers Saturday Oslo» til helga. Målet har vært å lage en garderobekrok som tar bedre vare på sikkerheten til barn i skoler og barnehager.

Ideen er like enkel som den er smart: Kroken tåler vekten av klær, utstyr og mindre sekker, men løses ut og faller ned om belastningen overstiger vekten til en gjennomsnittlig ettåring.

– Det er fristende å spørre: Hvorfor har ingen tenkt på dette før?

– Ja, det kan man kanskje lure på, men ingen har laget en slik garderobekrok tidligere, svarer daglig leder Torbjørn Hjelden ved Grande Fabrikker.

Barnehager skal lære sikkerhet av hverandre

Bystyret i Ålesund ville ikke vedta barnehageplan uten at sikkerhet var nevnt.


Dødsfall

Kroken har fått navnet «Hlín» etter den norrøne gudinnen Lin, som betyr «den som verner». Nå ser Hjelden og de andre som har vært med på prosjektet, fram til å presentere den for markedet.

– Jeg er veldig spent. Vi mener at dette representerer noe helt nytt, og samtidig er det et sikkerhetsprodukt vi mener kan ha stor samfunnsmessig betydning, forteller Hjelden.

I fjor døde en fireåring i Ålesund etter å ha blitt hengende fast i en krok i en barnehage-garderobe.

Barnehager har gjort garderober tryggere etter dødsfall

Flere barnehager har tatt grep for å bedre sikkerheten etter barnehagedødsfallet i fjor. Bransjeforbund etterlyser mer deling av kunnskap.


Mangler oversikt

Hvor mange barn som er skadet på tilsvarende måte, er det ingen som har oversikt over. Først neste år - når en ny registreringsmetode tas i bruk - vil norske myndigheter få en samla oversikt over hvor mange barn som skades i norske barnehager.

Sunnmørsposten har tidligere skrevet om hvordan en del barnehager har gjort garderobene tryggere etter dødsfallet. Likevel er det fortsatt mange kroker i barnehager og skoler som utgjør en sikkerhetsrisiko.

Les også:
Ventet to år med å sjekke barnehage etter Daniel ble invalid
Foreldrene: – Loven er dårlig for barna

Lokal produksjon

Rauma-fabrikken er en betydelig produsent av møbler og interiør til skoler og barnehager her til lands, og omsatte i fjor for nær 37 millioner kroner.

Svein Alstadsæter i Grandes datterbedrift, Offinn, er mannen bak ideen og kroken skal settes i produksjon ved en annen Rauma-bedrift – Plasto.


Ventet to år med å sjekke barnehage etter Daniel ble invalid

Ålesund kommune tok ikke i bruk uanmeldt tilsyn eller stikkprøver for å sjekke sikkerheten ved barnehager etter to alvorlige hendelser.

Med seg på laget har de også den lokale industridesigneren og gründeren, Heidi Leren, i byrået Anunatak. Prototypen til den firearmede kroken som skal støpes i plast, er laget etter nøyaktige spesifikasjoner hos Plastos samarbeidspartner i Kina.

Gjør som flere enn 23.000 andre - like smp.no på Facebook

Allerede i høst vil den robotstyrte produksjonslinjen hos Plasto starte opp arbeidet med å lage de første krokene for salg.

– Tror dere at kroken også kan ha et internasjonalt marked?

– Ja, for så vidt. Vi har ikke lagt det inn i våre kalkyler, men vi har snakket om at dette kan være et produkt som burde være interessant for de store leverandørene av beslagsvarer, sier Hjelden.

Relaterte saker:

– Loven er dårlig for barna

Foreldreutvalg vil at kommunene fratas tilsynet for barnehager

Ventet to år med å sjekke barnehage etter Daniel ble invalid

Ålesund kommune tok ikke i bruk uanmeldt tilsyn eller stikkprøver for å sjekke sikkerheten ved barnehager etter to alvorlige hendelser.

Skal registrere alle skader i barnehager

Regjeringen innfører ny metode for å få oversikt over hvor mange barn som skader seg i norske barnehager.

Barnehager har gjort garderober tryggere etter dødsfall

Flere barnehager har tatt grep for å bedre sikkerheten etter barnehagedødsfallet i fjor. Bransjeforbund etterlyser mer deling av kunnskap.