– Ønsk flyktningene velkommen

– Det går ikke an å la være å engasjere seg, sier Andrea Langva Johansen og Carina Nørve.

Denne lille gutten og flere hundre andre flyktninger ble i går strengt overvåket av politiet ved Bicske togstasjon i Ungarn. De måtte overnatte her, etter at toget som var på veg til Østerrike ble stanset her på torsdag.  Foto: Reuters/NTB

– Vi ønsker å kunne hjelpe der det er behov

Carina Nørve fra Mauseidvåg (til venstre) og Andrea Langva Johansen fra Ålesund er to av de fire kvinnene som står bak Facebookgruppa «Refugees Welcome to Sunnmøre». På under ett døgn har flere hundre sunnmøringer meldt seg inn i den stadig voksende gruppa.  Foto: June R. Johansen

«Refugees welcome to Norway»:
  • Facebookgruppa « Refugees welcome to Norway» ble etablert fordi flere mener myndighetene ikke klarer å organisere et humant mottak av flyktninger som ankommer Norge, og er for dem som ønsker å bidra til at flyktninger føler seg velkomne.
  • Undergruppa «Refugees welcome to Sunnmøre» ble opprettet torsdag 3. september. De vil organisere alle som ønsker å bidra på Sunnmøre, både lokalt og utenfor Norge.
Nyheter

Sammen med to andre har de opprettet Facebookgruppa «Refugees Welcome to Sunnmøre».

Nesten 60.000 er blitt medlem av gruppa: «Refugees, Welcome to Norway», og stadig nye undergrupper over hele landet får en voksende medlemsmasse, også den nyoppstarta gruppa «Refugees Welcome to Sunnmøre».

Engasjement

Torsdag ble den nye facebookgruppa opprettet.

– Dette er et resultat av det vi ser i media, og slik situasjonen er. Det går ikke an å la være å engasjere seg, sier Andrea Langva Johansen fra Ålesund. Venninnen Carina Nørve fra Mauseidvåg var den som starta opp selve websida. På under ett døgn har «Refugees Welcome to Sunnmøre», fått over 200 medlemmer.

Les også: Så mange flyktninger vil kommunene våre bosette

Påvirket

– Det som skjer påvirker meg som mor og som medmenneske, sier Langva Johansen.

Hun forteller at hun dagen før satt på jobb og snakka med flere. Fellesnevneren var « vi er nødt til å gjøre noe». Senere på dagen traff hun Carina Nørve. Hun også ville gjøre noe, og laga websida.

Kollektiv dugnad

– Det å starte opp gruppa, er nok et utløp for et behov for å gjøre noe. Det foregår en kollektiv dugnad i Norge nå, der folk engasjerer seg i situasjonen til de som er på flukt. Vi har et sterkt ønske om å samle folk på Sunnmøre. Og sammen med grupper som «Refugees welcome to Norway» og « Dråpen i havet» kan vi gjøre noe, påpeker Langva Johansen.

– Vi ønsker å kunne hjelpe der det er behov, ikke bare sende leker, men orientere oss om behovet, og bidra der vi kan. Når vi er mange, kan vi sammen finne ut hva vi kan bidra med, og bidra målrettet, forklarer hun.

Les også: Elever med sterkt dikt om båtflyktningene

Flyktningstrøm

– Mange har signalisert ønske om å kunne bidra, etter å ha sett alt det fæle som skjer ute i Europa. Vi har et sterkt ønske om å utgjøre en forskjell, sier Carina Nørve. Dette handler om å være medmenneske. Folk har ressurser og folk brenner for å bidra, påpeker Nørve.

Mottatt

Selv har Nørve tenkt mye på hvordan asylsøkere og flyktninger blir mottatt, og hun ser nytten av at folk gjennom facebookgruppen også deler råd om hvordan en kan bli kjent med dem.


Aylan og familien bodde i Tyrkia

Istanbul (NTB-DPA): Bildene av tre år gamle Aylan Kurdis livløse kropp har rystet en hel verden. Nå viser det seg at familien bodde i Tyrkia, som så mange flyktninger fra Syria.

Det var innsamling i regi av «Dråpen i havet» som ble startet på Facebook av Trude Jacobsen fra Bærum, for få uker siden, som fikk Carina Nørve inn på tanken om å danne en lokal facebookgruppe. «Dråpen i havet har de siste dagene samlet inn flere titalls bæreseler til båtflyktningene på Levsos i Hellas. En kvinne donerte hele ni Baby Bjørn-seler. Også klær, sko og leker er samlet inn via «Dråpen i havet». Givergleden og ønsket om å bidra for å hjelpe båtflyktningene er stort.

Kommer

I Ålesund er det fra før kjent at Hero Norge, som har 150 plasser for asylsøkere, i løpet av året skal øke kapasiteten med 60 plasser til.

Det er ventet at det vil komme mange fra Syria og Eritrea.

Har du noe å donere?

Givergleden på Sunnmøre er stor og mange lurer nok på hvor de skal henvende seg for å donere ulike ting for å bidra. Langva Johansen opplyser at folk i første omgang bør henvende seg til de store organisasjonene og følge med på hva det faktisk er behov for. I tillegg ber hun de som lurer på noe om å gå inn på Facebook-gruppen deres og eventuelt ta kontakt der.

- Det er viktig at folk venter litt med å donere tingene sine. Da kan det fort bli for mye, og vanskelig å få fraktet alt dit det skal. I tillegg er det viktig at man setter seg inn i hva det faktisk er behov for slik at vi kan bidra med konkret hjelp, sier hun til smp.no lørdag ettermiddag.

Planlegger marked

De to venninne har også planer om å sette opp et marked i Ålesund, til inntekt for flyktningene.

- Da er planen at de som vil kan ta med ting og selge på markedet, til inntekt for flyktningene, sier hun.