Etter faglige råd fra geolog ved NVE og med hjemmel i Politilovens § 27, besluttes det evakuering av beboerne på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Romsdalen, skriver Nordmøre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding.

Evakueringen utføres i tråd med beredskapsplan fra Rauma kommune og støtte fra politiet.

- Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervahølen varsles. Lyngheimbrua over elva Rauma skal stenges for trafikk, ifølge politiet.

Det var TV2 som først omtalte evakueringsvarselet.

SISTE: Fredag kveld får smp.no opplyst at NSB har kansellert togavganger til/fra Åndalsnes fredag kveld og lørdag morgen.

Politiet har patrulje ved det evakuerte området og Sivilforsvaret har etablert lyttepost ved Horgheim.

Mer bevegelse

Øvre deler av fjellpartiet Veslemannen beveger seg nå med 5 til 6 centimeter i døgnet. Farenivået er hevet til rødt, som betegnes om ekstremt.

Bevegelsene i fjellet har fortsatt å øke som følge av de store nedbørsmengdene, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Også tidligere i dag ble farenivået hevet:

Det er økt bevegelse også i de nedre delene av Mannen. Det ser ut til at hastigheten er oppe i 0,5 centimeter i døgnet, ifølge NVE.

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.

Usikre innbyggere

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune i Romsdal forteller at det er satt stab i kriseberedskapsledelsen i kommunen.

Ifølge ordføreren er det ni personer fra tre husstander som er evakuert.

– I tillegg er det 350 sauer som har kommet ut av området, pluss en del husdyr som hunder og katter, forteller ordføreren til NTB.

Sauene ble hentet ut av området da farenivået ble hevet fra gult til oransje tidligere fredag. Denne aksjonen ble ferdig før det mørknet fredag kveld.

Ordføreren har selv vært i kontakt med de evakuerte og forteller at det er usikkerhet som preger dem.

– Folk er slitne. De har vært gjennom dette før. Skjer det store raset nå, eller skjer det ikke, det er det store spørsmålet. Og folk lurer på hvor lenge de må være borte fra husene sine, sier Hustad.

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.

Fjellet Mannen. Foto: Ivar Ekseth/ Christian Gedde-Dahl / NTB scanpix