Videoen over viser et ras fra fjellet Børa i Romsdalen 17. oktober 2007. Det er forsker Geir Vatne som står bak filmen. Han er førsteamanuensis ved Geografisk institutt ved NTNU og var i området på oppdrag for fylkesgeologen.

- Det var helt tilfeldig at jeg var dert for å spore vann gjennom fjellet Børa og ut i Rumaelven. Vann er veldig viktig for utløsningen av slike fjellskred. Skredet skjedde uten at det var spesielt mye nedbør, forteller Vatne.

- Dramatisk

På videoen ser man hvordan en svær fjellblokk øverst i skråningen løsner, raser nedover og knuses på vei ned.

- Det var en voldsom støy og oppsto en voldsom støvsky etter at skredet var over, som jeg ikke fikk fanget på videoen. For en som jobber med sånt til vanlig var det en veldig stor opplevelse å se noe sånt på nært hold. Men også dramatisk og skremmende, sier forskeren.

Han befant seg på trygg avstand.

- Vi hadde imidlertid måleinstrumenter like ved, og hadde skredet kommet en halvtime tidligere hadde vi vært ille ute.

- Ikke så ulikt Mannen

- Forløpet i forkant var det samme som vi ser på Veslemannen i dag. Hele dagen i forkant av skredet gikk det små skred og var aktivitet oppe i fjellet som varslet at det større skredet skulle komme, sier Vatne.

- Det er nok ikke så helt ulikt hvordan et skred fra Veslemannen kan se ut. Det er vel enda litt brattere på Mannen. Spørsmålet er i hvilken grad løsmasser som går ut deler seg opp på vegen. Ofte ser man at de knuses underveis og ikke går så langt ned.

10-20.000 kubikkmeter

Sjefsgeolog Lars Harald Blikra ved NVE fortalte under pressekonferansen søndag morgen at de nå ser på det som mest sannsynlig at det vil gå et skred fra den øvre delen av fjellpartiet mannen.

Overfor smp.no anslo han da at mellom 10.000 og 20.000 kubikkmeter med stein kan gå i det mindre skredet.

Det vil altså bety et skred med betydelig større volum enn i videoen.