Det blir omkamp blant fylkespolitikerne om hvor politimesteren i det nye Møre og Romsdal politidistrikt skal sitte. I mars vant Ålesund med en stemme under avstemmingen i fylkesutvalget. Denne gangen blir det sannsynligvis flertall for Kristiansund.

I neste uke legger Politidirektoratet fram sine foreløpige forslag til hvor politimestrene skal sitte. Da blir det muligens avklart om direktoratet i utgangspunktet ønsker Ålesund eller Kristiansund som hovedsete for politimesteren i det nye Møre og Romsdal politidistrikt.

Kilder smp.no har vært i kontakt med utelukker ikke at både Ålesund og Kristiansund er med som alternativer i notatet fra Politidirektoratet, og at direktoratet tar den endelige beslutningen etter at høringsrunden er gjennomført. Forslaget fra direktoratet blir sendt ut på høring til alle kommuner og fylkeskommuner.

Dermed ligger det an til en ny dragkamp blant fylkespolitikerne om hvor politimesteren  i Møre og Romsdal skal sitte.

Les også: Bøen vil fortsette som politimester

Les også: Må vente til jul på svar om ny politimester

Overrasket

– Vi har ment noe om dette tidligere. Den gangen var innstillingen fra administrasjonene at politimesteren burde ha kontor i Kristiansund, men med syv mot seks stemmer gikk fylkesutvalget inn for at politimesteren burde sitte i Ålesund, sier Aasen.

Nå ser det ut som at de er nødt å mene noe om dette en gang til. Politidirektoratet sender neste uke ut et notat til høring om plassering av politimester som gjelder alle landets nye politidistrikts bortsett fra Finnmark. Det er bare hovedsetene i dagens politidistrikter som vurderes som alternativer til hovedseter i de nye politidistriktene, påpeker direktoratet.

– Andre alternativer ligger utenfor de tids- og kostnadsrammer politiet nå forholder seg til i etableringen av nye politidistrikter, skriver Politidirektoratet i notatet. Fylkene og kommunene får en frist på seks uker til å gi sine svar. Den 14 oktober holdes en egen høringskonferanse i Oslo.  Hensikten med konferansen er å oppklare eventuelle spørsmål og uklarheter.

Les også: – Et rent kuppforsøk!

Les også: – Viktig at vi ikke starter ny splittelse

Fogderikamp

Dermed ligger det an til  ny runde med fogderikamp blant fylkespolitikerne. Det nye denne gangen er at Nordmørslista nå sitter rundt bordet i fylkesutvalget, mens Sunnmørslista er ute. Det kan komme til å utgjøre forskjellen.

– I saker som dette har vi opplevd før at folk stemmer etter postnummer, konstaterer Aasen.

Det nye fylkestinget har ennå ikke konstituert seg. Det skal de gjøre under fylkestingssamlingen i Geiranger 12-13 oktober. Det er derfor ikke mulig å si sikkert hvordan det nye fylkesutvalget vil se ut.

Men ut fra valgresultatet er det mulig å se konturene av det. Jon Aasen vil selvfølgelig ta plass der som fylkesordfører. Det samme vil Venstres Gunn-Berit Gjerde gjøre som fylkesvaraordfører. Videre vil Nordmørslista få en plass. Senterpartiets Kristin Sørheim fra Tingvoll vil etter alt å dømme komme inn. Det samme vil Venstres Iver Nordseth fra Smøla og KrFs Steinar Reiten gjøre. Inn kommer også Frps Frank Sve fra Stranda. Fra Ap vil etter alt å dømme Tove-Lise Torve fra Sunndal og Per Vidar Kjølmoen fra Åndalsnes få plass ved siden av Aasen. Fra Høyre vil Charles Tøsse fra Stordal være sikret en plass.

Dette er de 10 mest sannsynlige av de i alt 13 medlemmene av fylkesutvalget.

Arbeiderpartiet har programfestet at de skal arbeide for flere offentlige arbeidsplasser til Kristiansund, og de tre fra partiet i fylkesutvalget vil etter alt å dømme stemme for  en anbefaling om at politimesteren får kontor der. Det samme vil selvfølgelig Nordmørslista gjøre, og de får med seg Iver Nordseth, Steinar Reiten og Kristin Sørheim. Med andre ord syv av de ti som etter alt å dømme blir en del av det nye fylkesutvalget vil ha politimesteren i Kristiansund. Dermed er det flertall for at fylkesutvalget i sin høringsuttalelse anbefaler Kristiansund som kontorsted for den nye politimesteren.

Politidirektoratet avgjør

Nå er der grunn til å understreke at det ikke er fylkesutvalget som bestemmer hvor politimesteren skal ha kontor. Det er det Politidirektoratet  som gjør, og der justisministeren selv har siste ordet i valg av steder hvor det er strid om plasseringen.

Men anbefalingen fra fylkesutvalget vil veie tungt. Sett fra direktoratets side kan de nok leve med både Kristiansund og Ålesund som alternativer. Det som er ganske sikkert er at direktoratet ikke vil blande seg inn i noen ny fogderistrid.

I notatet som blir sendt ut skriver politidirektoratet at de har som mål å ta en endelige avgjørelse om hvor de nye politimestrene skal ha kontor en gang tidlig i desember.