- Beklager Ålesund

Frps Terje Søviknes legger seg flat og beklager det han sa om bompenger rundt Ålesund. Men fastholder at Frp ikke bør si bastant nei til bompenger.
Nyheter

– Jeg vil beklage det jeg sa i forbindelse med bompengedebatten i Ålesund. Det var veldig uheldig, og det ble brukt av andre på en måte som gjorde at saken ble ekstra vanskelig for mine partikolleger i Ålesund.#<\p>Det beklager jeg, sier Søviknes til Sunnmørsposten.

Mitt under den oppheta bompengekampen i byen gikk Søviknes ut og ba sine partikolleger opptre pragmatisk. Det skapte en voldsom irritasjon i Møre-Frp. De følte Søviknes dolket dem i ryggen.

Dette har så igjen ført til at Møre-delegasjonen på landsmøtet støtter dem som vil hindre at Os-ordføreren blir valgt inn i Frps sentralstyre. De vil stoppe Søviknes sitt rikspolitiske comeback tross at han har bred støtte i partiledelsen.

Men om Søviknes beklager det han ba sine kolleger i Ålesund om å gjøre, så fastholder han at Frp ikke for enhver pris kan avvise bompenger for å finansiere veibygging.

– Vi skal være forsiktige med absolutter i politikken. Vi må ha handlingsrom både for våre folk i kommunene, i stortingsgruppa og i partiledelsen, sier Søviknes.

Og bruker følgende eksempel:

– Gitt at vi i regjeringsforhandlinger med andre parti får gjennomslag for 20 milliarder i skattelette, men vi må akseptere at det settes opp en og annen veibom – Skal vi da droppe de 20 milliardene i skattelette fordi vi ikke fikk fullt gjennomslag for vårt syn på bompenger, spør Søviknes.

– Men det står i partiprogrammet at dere ikke skal finansiere veier med bompenger?

– Ja, det gjør det. Men partiprogrammet er det målet vi styrer etter. Det er det vi kan gjennomføre om vi får rent flertall, påpeker Søviknes.

Han har tidligere fått gjennomgå på landsmøter fordi han som ordfører i Os aksepterte bompenger for å få bygget ny vei mellom Os og Bergen.

Søviknes har da også problemer med å se tydelig hva som er den prinsipielle begrunnelsen en skal bruke for hans eget partis bombastiske nei til bompenger.

– Bompenger er en form for brukerfinansiering som vi har masser av i vårt samfunn. Egenandeler i helsevesenet er et eksempel på det. Dette dreier seg om vi skal betale disse utgiftene over skatteseddelen eller ved å trekke pengene inn gjennom veibommer, sier Søviknes.

På søndag er det valg til sentralstyre. Ja eller nei til Søviknes vil også gi svaret på hvor «katolsk» Frp skal være i forhold til bompenger. Skal vi tolke det ut fra applaus-rundene fredag kveld, blir den kampen meget jevn.