Skal bygge verdens største bål

I år har ungdommene på Slinningen bestemt seg. De skal sette ny verdensrekord i bålbygging. Men bålet blir ikke tent på St. Hans.

Så lenge vi kommer over 38 meter skal vi være storfornøyde

Nikolai Hovland og Ruben Barstad, bålsjefer på Slinningsbålet
Nyheter

Bålbygging til St. Hans har årelange tradisjoner i Ålesund. I år vil bålbyggerne på Slinningen slå alle rekorder. De vil banke den gamle rekorden fra 1993. Da bygde en konkurrerende bålgjeng Skjervabålet, en koloss på 37, 84 meter.

– I år har vi innstilt oss på at den skal slås og så lenge vi kommer over 38 meter, skal vi være storfornøyde, sier bålsjefene Nikolai Hovland og Ruben Barstad.

Politihjelp
Men for å få til et rekordbål trenger bålbyggerne på Slinningen hjelp. Mye hjelp. Derfor har de i første omgang alliert seg med politiets forebyggende enhet.

– Skal man få til noe slikt, er det mye som må på plass. Det viktigste nå er Europaller, ikke skrotpaller, en ny flytebrygge til å frakte over materiale, en tilhenger eller eventuelt en lastebil, en førstehjelpskoffert og klatreseler. Dersom noen kan låne bort noe av dette, hadde det vært fantastisk for bålgjengen, sier politiførstebetjentene Arild Helland og Eli Bente Skarbøvik ved forebyggende enhet.

Sikkerhet
Politiet er spesielt opptatt av sikkerhet når det nå skal gjøres rekordforsøk på Slinningen.

– Vi har allerede delt ut en del klatreseler til bålgjengen, som kommunen har lånt ut, men det er behov for flere. I tillegg er vi enige med bålsjefene om å stenge av selve bålholmen når bålet skal tennes, og at det dermed blir ulovlig å bevege seg ut på holmen mens bålet brenner, sier Helland.

Flytter St. Hans-feiringen
Men når det gjelder tenninga av bålet, så vil det ikke skje på sankthansaften.

– Vi tenner det fredag 25. juni. Det har nærmest blitt en tradisjon for oss siste åra å legge tenninga inn mot nærmeste helg, sier Hovland.Gøy eller galskap? Og er det greit å flytte båltenningen til nærmeste helg? Skriv din mening i kommentarfeltet.