Vil forby røyk hjemme

Kreftlege Gunnar Indrebø vil ha røykeforbud i private hjem og steder hvor det fins barn.
Nyheter

– Det er ikke lov å slå barn. Men å gi barn økt risiko for kreft, det er ok, sier kreftlege Gunnar Indrebø i Helse Sunnmøre.

Joda, han setter det på spissen. Men mens det finnes en røykelov som beskytter voksne, blant annet på arbeidsplassen, er det ingen lov som beskytter barna mot å bli utsatt for røyk, verken i hjemmet, i bilen og flere andre steder.

Hvorfor skal ikke barn ha samme rett som voksne? spør kreftlegen.

Ikke ulovlig

Røykelovens far, Dagfinn Høybråten, ønsket også lovforbud mot å røyke sammen med barn. Noe slikt forbud har ennå ikke kommet.

– Det er mye vi ikke kan gjøre noe med. Jeg er opptatt av det vi kan gjøre noe med. Og det er røyking, stråling og soling. For å unngå økt risiko for kreft, må en starte når barna er små, kanskje før barnet blir født. For det er for seint å si til ungdom på 13-14 år at de ikke skal røyke, sier han.

Økt fare

I 2008 var det 26.000 nye krefttilfeller i Norge. Ifølge prognosene vil antallet øke med 20-30 prosent innen 30 år. I tillegg kommer alle pårørende som rammes, sorgreaksjoner og sjukefraværsdager.

– Når jeg vet hva som gir økt kreftrisiko, så må jeg formidle det. Og jeg tror alle foreldre vil barna sine det beste. Men da må vi også gi dem den informasjonen vi har, slik at foreldre kan ta sine valg på grunnlag av fakta, sier Indrebø.

Bakpå

I dag spør legene om pasienten røyker og om pasienten har tenkt å slutte. Man er langt på veg på etterskudd.

– Jeg tror dette kan gjøres bedre ved å gjøre nytte av den gode kontakten en har med mor allerede under svangerskapskontrollene. Istedenfor å spørre: Røyker du? bør en spørre: Hva gjør du for å unngå at barnet ditt får kreft? Eller hva gjør du som kan gi barnet ditt økt risiko for kreft, sier kreftlegen.

Han tror dette vil bidra til å bevisstgjøre foreldre, slik at de på bakgrunn av kunnskap gjør sine valg med tanke på barnets beste.Er det rett å forby folk å røyke i sine egne hjem? Si din mening i kommentarfeltet.