Fredsprisen

Håper frihandelsavtalen ikke påvirkes

Eksportutvalget for fisk håper utnevnelsen av Nobels fredspris ikke skaper vansker for en frihandelsavtale mellom Norge og Kina.
Nyheter

- Det kinesiske markedet er veldig viktig for Norge, sier Egil Sundheim som er direktør for markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk.

- Vi har store forhåpninger for at en frihandelsavtale skal forbedre og trygge markedsadgangen til Kina, som allerede er et stort og viktig marked for norsk fisk.

I årets ni første måneder er norsk fiskeeksport til Kina på 1,5 milliarder kroner, noe som er 50 prosent økning fra året før. Dette plasserer Kina som det åttende største handelpartner for fisk. Til sammenligning er Frankrike på topp ved utgangen av september med 3,7 milliarder kroner. Så følger Russland med 3,5 og Danmark med 3,0 milliarder kroner.

- Vil utnevnelsen av fredsprisen skape vansker for å få i land en frihandelsavtale?

- Vi i Eksportutvalget for fisk har ikke noen formening om det politiske i kjølvannet av denne utnevnelsen, men vi håper at frihandelsarbeidet ikke blir påvirket, sier Sundheim. Vi håper det går i boks, det er viktig for norsk fiskerinæring.

Kina er ved utgangen av september mottaker for fire prosent av total norsk fiskeeksport.