Solgte «luft» for 19 millioner

19 millioner kroner klarte mannen i 60-årene å lure til seg før han ble avslørt. Kystdirektøren mener han ville blitt avslørt uansett.
Nyheter

I over sju år har mannen i 60-årene sendt fakturaer for nesten 19 millioner fra sitt private firma til sin egen arbeidsgiver Kystverket, uten at noen har reagert.

Det som på papiret så ut som leveranser av blant annet kjetting og festeanordninger til Kystverkets installasjoner, var i virkeligheten bare luft.

– Det er brukt ord som «luft» under avhørene. Alt som ble fakturert var fiktive varer, sier politiadvokat Yngve Skovly til Sunnmørsposten.

Tilsto

Så langt politiet og Kystverket har brakt på det rene, er det ikke levert en eneste reell vare fra mannens firma i løpet av de sju årene den ulovlige virksomheten har pågått.

I avhør har han lagt alle kortene på bordet.

– Det har så langt ikke kommet fram med noe spesielt motiv for å tilegne seg pengene. Han har tilstått å ha fakturert uriktig og lurt Kystverket, sier politiadvokat Skovly.

Ansvar

Mannen i 60-årene har vært en betrodd medarbeider i mange år.

Han var i en posisjon der han kunne attestere egne fakturaer slik at Kystverket betalte ut pengene uten å stille spørsmål.

Den ulovlige virksomheten startet i 2003 og har økt i omfang med årene.

Sunnmørsposten presiserer:

I omtale av denne sak i lørdagens papirutgave ble det brukt et bilde fra Nørvevika. Dette var utelukkende ment som et illustrasjonsfoto, og det var ikke meningen å knytte denne saken opp mot Nørvevika eller ansatte der.

2009 skal ha vært det mest «aktive» året, da han sørget for å attestere og få utbetalt over 70 fakturaer.

Regnskapstallene som Sunnmørsposten har tilgang til, viser driftsinntekter på vel 14 750 000 kroner i perioden 2004 til og med 2009.

Varer som ikke eksisterer

Regnskapet for 2010 er ikke klart, men legger man driftsinntektene for 2009 til grunn, har selskapet hatt inntekter på rundt 18 250 000 kroner de siste sju årene.

Dermed kan det se ut som Kystverket har vært firmaets hovedkunde og at firmaet har tjent grovt på å selge varer som ikke eksisterer. Men like før jul var det slutt.

– Vi innførte et nytt fakturerings- og rapporteringssystem i 2010 som gjorde at han ble avslørt. Det nye systemet gjorde det vanskeligere å lure oss, sier kystdirektør Kirsti Slotsvik.

– Har de interne rutinene vært gode nok når dette har pågått så lenge?

– Dette er først og fremst et tillitsbrudd som det er vanskelig å gardere seg mot. Han er blitt vist tillit og utnyttet den grovt. Han kjente systemet godt, har funnet de hullene som har vært der og utnyttet dem. Fakturaene har vært utstedt til flere avdelinger i fem regioner og rundt ti båter i en periode på sju-åtte år. Så får vi i ettertid ta en runde på hvor grensen skal gå mellom å gi tillit og kontroll av ansatte, sier Slotsvik.

Nektet for firma

Ifølge Kystdirektøren skal mannen ha benektet at han hadde et eget firma i tillegg til jobben i Kystverket.

– Han er blitt spurt og har avkreftet det, sier Slotsvik.

– Den siktedes advokat stiller spørsmål ved kontrollrutinene til Kystverket siden dette ikke er blitt oppdaget før?

– Da skal han huske at det ikke er vi som er anmeldt for en kriminell handling. Mannen har fått stor tillit og brutt den. Uansett har vi brukt mye ressurser i det siste på å forbedre systemene våre. Så jeg er sikker på at han ville blitt avslørt før eller siden, sier Slotsvik.

Luksusvilla

Etter at mannen ble avslørt har politiet tatt beslag i verdier og frosset mannens bankkonti. Nå starter jobben med å få tilbake mest mulig av de rundt 19 millioner.

Mannen har blant annet kjøpt en villa til 6 millioner kroner i det thailandske ferieparadiset Hua Hin for pengene han har lurt til seg fra Kystverket.

– Arbeidet med å få solgt eiendommen starter i disse dager, sier politijurist Yngve Skovly.

Strafferammen for grovt økonomisk utroskap er seks år.

– At han har svindlet det offentlige vil være straffeskjerpende, sier Skovly.

Relaterte saker:
Tips oss
Ring, SMS, MMS til 95 400 400, epost til nyhet@smp.no.