Tunnelen går i pluss

Sintef-forskere har radbrukket Kystverkets siste utredning om Stad skipstunnel. – Tunnelen går i pluss, sier Håkon Raabe.
Nyheter

Raabe og Sintef-kollega Eldar Eilertsen har stått på dag og natt for å få klar de nye tallene.

Konklusjonen ble presentert på gårsdagens konferanse om Stad skipstunnel på Høgskolen i Ålesund.

Positiv nytte

– Kystverkets tall er ikke feil. Men vi har kommet til motsatt konklusjon. Vi mener det er overveiende sannsynlig at Stad skipstunnel får positiv samfunnsnytte, opplyste Håkon Raabe, som virkelig ble tatt godt imot av de vel hundre frammøtte.

De nye tallene er mye bedre for tunnelen enn Kystverkets analyse, som for eksempel ikke regner med laksetransporten rundt Stad.

Allianser

Kristelig Folkepartis lysende håp, Knut Arild Hareide, mener Finansdepartementet ikke har gode nok økonomiske modeller, og at det er politikernes oppgave å få dem på rett kurs.

– Sintef har gitt oss en knallgod dokumentasjon. Jeg er tilhenger av å bygge allianser. Spørsmålet er hvordan vi skal få med oss flere tilhengere, sa Hareide.

KrF-stjernen har vært miljøminister og leder nå Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité.

Avgjøres i 2013

– Det store slaget om Stad skipstunnel vil stå våren 2013. Da skal vi rullere Nasjonal transportplan 2014–2024. Det er helt avgjørende å få tunnelen på plass i den første fireårsperioden, sa Hareide.

Harald T. Nesvik i Frp og Høyres Elisabeth R. Nørve måtte tåle pepper for sin iver etter å forsere stortingsvedtaket om bygging.

– Begge blir nedstemt fordi Stad skipstunnel må kvalitetssikres på linje med alle prosjekt som er så store, og det vet Nesvik og Nørve, sier Senterpartiets Jenny Klinge.

– Andre politikere har lovt mye før. Kan noen stole på deg og andre fra den rødgrønne siden, som nå sitter med makten?

– Det vil vise seg, sier Klinge, og framhever betydningen av 200 millioner kroner, som kom på plass til skipstunnel i nåværende transportplan.

Politisk sak

Professor og rektor Jørgen Amdam ved Høgskolen i Volda, mener skipstunnelen har falt mellom alle byråkratiske stoler.

– Kvantifiseringen er en lek med tall. Det ene tallet er like godt som det andre. Stad skipstunnel er en politisk sak, ingen fagsak, slo Amdam fast.

Under møtet var det varslet storm og orkan med 12 og opp til 20 meters bølger på Stad, noe flere kommenterte.