Bill.mrk.: Må like fisk

– Den som skal bli ny daglig leder eller akvariedirektør ved Atlanterhavsparken må like fisk. Blant anna.
Nyheter

Ordene tilhører Knut Maaseide, mannen som har hatt jobben i snart ti år. Til høsten planlegger han å gi seg.

– Jeg fyller 67 år i september, og i utgangspunktet skal jeg bli pensjonist, forteller han. Derfor søkes det i disse dager etter Maaseides arvtaker - ny daglig leder, eller akvariedirektør om en vil.

Glad i fisk sjøl

Det er når vi spør om hva Maaseide mener pakken til den som skal overta jobben etter han bør inneholde, at det om fisk kommer opp.

– Liker du fisk sjøl, da, repliserer vi.

– Jeg er veldig glad i fisk. Også når det kommer til å spise dem. Men for all del, pensjonærene - fiskene i parken, får være i fred, smiler han, før han blir alvorlig.

Tydelig

– Går vi over til å se på det styret ønsker av den som skal bli ny daglig leder - for det er de som skal stå for ansettelsen - har de signalisert at de søker en person med tydelige holdninger og verdier. For meg er dette essensen i all form for ledelse: At en har verdier og holdninger i bunn - og leder etter disse. Det er mennesker en skal lede. Som trenger tydelighet.

Relasjonsbygger

– Videre ønsker de seg en person som har gode evner som relasjonsbygger, både utad og internt. Det som er litt spesielt med akvarietilværelsen er at akvarieåret svinger voldsomt. Akkurat nå er det for eksempel vesentlig mindre besøk enn under høysesongen, og vi bruker derfor mye av tida på forberedelser. Men så kan det altså skje, som det gjorde nylig, at vi brått og nesten uten forvarsel, får 500 besøkende. Og må kaste alt vi holder på med. Da blir kommunikasjon veldig viktig. For mens noen umiddelbart forstår at her må kabalen snus om kjapt, er det andre som synes det de holder på med akkurat da er aller viktigst.

– Glad i folk, er det videre noe som heter. Og det er også en egenskap vi vil vektlegge. Det at de ansatte føler at de blir sett og er viktige for at parken skal gå rundt, betyr mye.

Maaseides pakke

I stillingsannonsen har Atlanterhavsparken avslutningsvis sidestilt formidlingskompetanse, marinbiologisk kompetanse og attraksjonskompetanse. De søker en person som har ledelseserfaring.

– Hva hadde du - av disse og de andre kriteriene - i din pakke, da du begynte i jobben?

– I egne øyne lite. Blant anna var det tynt med ledererfaring, og når det gjelder marinbiologi var jeg blank. Derfor sa jeg faktisk også først nei, da jeg fikk tilbud om jobben i 2001, sier Maaseide og fortsetter:

– Siden jeg etter hvert sa ja, må noen ha vært flinke til å overtale. Det jeg imidlertid ser i ettertid har vært min viktigste ballast, som jeg kanskje ikke helt forsto verdien av da, er ikke det jeg faktisk hadde av ledererfaring i form av prosjektledelse - det være seg i forbindelse med markeringen av byjubileet, millennium eller Cutty Sark. Min viktigste ballast var 27 år med erfaring som lærer i ungdomsskolen, sier han.

Variert og spennende hverdag

– Så langt har vi snakket mest om hvilke egenskaper og kvalifikasjoner etterfølgeren bør ha. Men hva kan den som blir ansatt vente seg?

– En utrolig spennende og variert hverdag. Et oppegående styre med en entusiastisk styreleder. Flinke og kompetente medarbeidere som står på for arbeidsplassen sin som de nærmest har et eiendomsforhold til og ønsker å gjøre til verdens beste akvarium.

Pensjonist?

– Enn du da. Hva skal du gjøre når du gir deg til høsten en gang?

– I utgangspunktet skal jeg pensjonere meg. Så sant det ikke dukker opp noe, da. Uansett skal jeg ha mer tid til å pjaske med hobbyene mine: Seiliing og gamle båter.

Søknadsfrist på jobben er satt til 15. mars, med tiltredelse i oktober.