– Vi må bevege oss

Johan Kaggestad vil at enda flere skal få oppleve kombinasjonen mosjon og trivsel.
Nyheter

– For å lære å mestre kroppen din, må du bruke den, understreker Johan Kaggestad Kaggestad er mest kjent som friidrettstrener og TV-kommentator, men regnes også som en pioner på å bruke fysisk trening som en del av behandlingstilbudet for psykiatriske pasienter.

Denne uka var han på konferanse i Ålesund for å snakke om temaet «Hvordan skape motivasjon til endring».

Blant annet fortalte Kaggestad hvordan han, som daværende kultursjef i Modum kommune, var med på å starte opp en kommunal frisklivssentral. Og fra å være trener for Ingrid Kristiansen og Grete Waitz, gikk han til å trene psykiatriske pasienter på Modum Bad.

Forebygging

Kaggestad pekte også på sammenhengen mellom redusert fysisk form og samfunnets økte omsorgsbehov.

– Jeg tror på forebygging, men er oppgitt over at politikerne ikke forstår det, utdyper han overfor Sunnmørsposten.

– Vi trenger å bevege oss, det vet vi. Hvis du ikke er fysisk aktiv, blir du lettere utsatt for sjukdom.

Lav terskel

Johan Kaggestad mener det er viktig å etablere lavterskeltilbud hvor folk får hjelp til å komme i gang og samtidig ha det hyggelig. I tillegg er det viktig å ikke gi opp, selv om det ikke går helt som man i utgangspunktet hadde planlagt.

– Du får ikke til noe hvis du ikke møter motgang, hevder Kaggestad.

Som også mener at folk veldig ofte gir opp altfor lett.

– Ja, jeg tror det. Vi holdt på i tre år før vi fikk det til.

Motivasjon

Kaggestad mener det er viktig å lære av andres erfaringer. Blant annet brukte han konsertpianisten Leif Ove Andsnes til å motivere alpinisten Kjetil André Aamodt. Øving på et musikkinstrument kan i prinsippet overføres til fysisk trening – med kroppen som instrument.

67-åringen insisterer også på at han er glad for å ha pådratt seg belastningsskader i sin alder, som en følge av litt for gode skiforhold i vinter.

– Helse er å fungere – til tross for, forklarer han.

Rett fokus

Frisklivskonferansen i Ålesund hadde blant annet som mål å inspirere kommuner til å starte frisklivssentraler. Ifølge Johan Kaggestad har ingen norsk kommune nok penger til å lage den ideelle frisklivssentral, uten at han ser på det som et problem.

– Det er viktig at man har fokus på det man kan gjøre noe med.