Bunnmåling for SV

SV får en oppslutning på 4,3 prosent og ville tapt tre stortingsmandater dersom det var valg i dag. Dette viser en landsdekkende meningsmåling som Sentio har utført for Sunnmørsposten.
Nyheter

Fra januar til februar går SV tilbake med 1,9 prosentpoeng og ligger dermed langt under valgresultatet i 2009 da partiet sikret seg 11 plasser på Stortinget. Partiet Rødt har framgang den siste måneden og ville, dersom det var valg nå, fått et mandat fra Oslo på Stortinget. Dette kan forklare SVs tilbakegang, at venstresida i partiet nå går til det mer radikale Rødt.

SVs resultat på 4,3 prosent er tangering av bunnivået som partiet har hatt på alle Sentios målinger.

- Dette kan være et tilfeldig utslag innenfor feilmarginene, men jeg konstaterer at det ikke bikker den rette vegen for oss, sier Bjørn Jakobsen, tidligere stortingsrepresentant for SV og nyvalgt listetopp for SV i Møre og Romsdal ved neste års fylkestingsvalg. Han tror ikke at SV avgir velgere til partiet Rødt.

- Vi har også tidligere sett at Rødt på enkelte målinger har vært inne på Stortinget, sier han.Ap går fram

Arbeiderpartiet har størst framgang på februarmålingen der tusen personer er intervjuet i perioden 22. til 27. februar. Oppslutningen om Ap er nå på 29,2 prosentpoeng. Det er fram 2,0 siden tilsvarende måling i januar og ville gitt partiet 52 mandater på Stortinget dersom det var valg i dag.

Dette er Aps beste måling på Sentio-barometeret siden juli 2010.

Siden valget i 2009 har likevel Ap tapt 12 mandater, tilsvarende 6,2 prosent av sine velgere. Senterpartiet får på målingen i februar en oppslutning på 4,8, det er fram 0,4. Sp ville fått ni plasser på Stortinget dersom det var valg nå. Senio-målingen gir de tre regjeringspartiene samlet 69 stortingsplasser. Det er 17 færre enn de rødgrønne partiene fikk ved valget i 2009. Det er med andre ord høyt opp og langt fram til et nytt flertall for de tre regjeringspartiene.

Rent flertall

Høyre og Fremskrittspartiet holder stand med rent flertall, til tross for at Frp må notere en tilbakegang på 3,0 prosentpoeng siden tilsvarende måling i januar. Frp får nå en oppslutning på 23,3 prosent og distanseres av Høyre som får 26,2 prosent i februar, en framgang på 0,8 prosentpoeng. Dersom det var valg nå ville de to partiene fått henholdsvis 46 (Høyre) og 42 (Frp) plasser på Stortinget. Det trengs 85 mandater for å ha flertall på Stortinget, Frp og Høyre har dermed noe å gå på.

Litt opp

Både KrF og Venstre kan notere seg for framgang på februarmålingen. 4,5 prosent av de som er spurt sier nå at de vil stemme på KrF. Det er en framgang på en halv prosent for partiet, mens Venstre kommer ut med en oppslutning på 3,9 prosent. Det er en tilbakegang på 0,1 prosent, men likevel nok til å sikre partiet tre plasser på Stortinget. Februarmålingen for KrF gir åtte stortingsmandater, det er to færre enn ved valget i 2009.

Les mer om meningsmålingen i fredagens utgave av papiravisa!