- Alt raste fra veggene

Tor Hogne Aarøy var akkurat kommet hjem fra trening da huset begynte å riste.
Fakta om japanske jordskjelv
Det voldsomme jordskjelvet i Japan er det største som noen gang har rammet landet, opplyser det amerikanske måleinstituttet USGS. Skjelvet målte 8,9. (Kilde: Wikipedia) (©NTB)
Nyheter

- Alt raste ned fra veggene og knuste. Det var skikkelig skummelt, sier Tor Hogne Aarøy til smp.no.

- Vi er vant til små jordskjelv, så vi ventet egentlig bare på at det skulle slutte. Men så ble skjelvet bare sterkere og sterkere, forteller Tor Hogne.

Hele familien var samlet i leiligheta i byen Chiba da skjelvet, som målte 8.9 på Richters skala, rammet Japan.

Få oversikt: Grafikk om jordskjelv og tsunami i Japan

- Bygningene i området vi bor i er bygd for å tåle kraftige jordskjelv, så jeg kan ikke se noen skader på bygningen. Men i parken rett over gata er det mange sprekker i jorda og det kommer opp vann fra grunnen. Vi hører utrykningskjøretøyer hele tiden.

Det har vært flere mindre skjelv i ettertid.

- Det er faktisk et lite etterskjelv nå mens vi snakker. Jeg håper det verste er over nå. Det var skummelt mens det sto på, sier en lettet Aarøy til smp.no.Unngår tsunamien

Aarøy og familien bor i 11.etasje i et høyhus rett ved sjøen i Chiba.

- Men slik jeg har forstått det så vil tsunamien ramme østkysten. I så fall er byen vår skjermet.

Aarøy sier han ikke har rukket å følge med på nyhetene ennå.

- Vi vet ikke omfanget av katastrofen, men merker på japanerne vi har truffet at det dreier seg om et ekstra kraftig jordskjelv.Lettet svigerfar

Svigerfar Nils Joakim Skuggen fikk den beste tekstmeldingen han kunne fått fra Japan tidligere i dag:

- Jeg fikk etter hvert en melding om at alt er ok med dem og jeg ble veldig lettet, sier Nils Joakim Skuggen til smp.no.

Da Skuggen våknet i morges ble han møtt av rystende tv-bilder fra Japan.

- Jeg prøvde å ringe dem mange ganger, men nettverk og linjer er visst nede på grunn av naturkatastrofen. Det var derfor en stor lettelse da teksmeldingen kom.

Klokka 10.44 skrev Tor Hogne Aarøy "Vi har det bra!" i sin Facebook-status.

Jordskjelv og tsunami

Tor Hogne Aarøy og familien bor i byen Chiba, som ligger omlag 400 kilometer sørvest for jordskjelvets senter.

Klokken 14.46 japansk tid (06.46 norsk tid) ble det registrert et kjempejordskjelv med en styrke på 8,9 i Japan. Jordskjelvets senter lå 400 kilometer nordøst for Tokyo og har utløst en tsunami som allerede har slått inn over land. Verst rammet så langt er byen Sendai hvor 10 meter høye bølger har slått inn over land. Det er meldt om branner flere steder i landet.

Ifølge TV-kanalen NHK fryktes flere tusen mennesker omkommet i katastrofen. Flere andre land i Stillehavet trues nå av tsunamien.

Venter på tsunamien

Tsunamien har ennå ikke nådd byen Tor Hogne Aarøy og Cornelia Skuggen bor med barna.

- Ifølge japanske medier vil tsunamien nå byen Chiba og Tokya om to timer, men ut i fra det jeg kan se på kartet ligger byen ganske godt skjermet inne i ei bukt, sier Skuggen.

Få oversikt: Grafikk om jordskjelv og tsunami i Japan

Har du tips eller kjenner du noen som er i Japan nå, ta kontakt med vår journalist på internett@smp.no eller ring 984 66 300