Høyre det største partiet

Høyre har tatt den posisjonen som Arbeiderpartiet hadde ved forrige fylkestingsvalg, og ville vært fylkestingets største parti om meningsmålingen hadde vært valg.
Nyheter

meningsmåling. Høyres ordførerkandidat, Helge Orten, sier det gode resultatet på meningsmålingen gir hans parti en mye bedre posisjon til å kjempe om fylkesordførervervet.

Men han tar ingen ting for gitt, og sier at målingen gir inspirasjon til å brette opp ermene og jobbe knallhard inn mot valget til høsten.

Tilfreds

Han er likevel svært tilfreds med at Høyre på meningsmålingen, som Sentio Research Norge AS har utført for Sunnmørsposten, får en oppslutning på hele 24,2 prosent og dermed for øyeblikket er det største partiet i fylkespolitikken.

Dette er en framgang på hele 9,5 prosent i forhold til fylkestingsvalget i 2007. 11 i fylkestinget. En slik oppslutning ville gitt Høyre 11 plasser i fylkestinget, og rent flertall sammen med Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som på denne meningsmålingen får oppslutninger på henholdsvis 21,5 prosent og 11,8 prosent og 10 og fem plasser i fylkestinget.

De tre partiene ville da fått til sammen fått 26 av 47 plasser i fylkestinget. Dette ville bety at de tre partiene hadde sluppet å ha Sunnmørslista med på laget for å få flertall. Sunnmørslista får en oppslutning på 3,3 prosent på meningsmålingen – tilbake 2,0 prosent.

Men dette skal være helt vanlig for Sunnmørslista fire-fem måneder før valget.

Nasjonal trend

Helge Orten sier at den nasjonale trenden, med Høyre midt på 20-tallet på meningsmålingene, nå også gjelder Møre og Romsdal. Videre tror han noen lokale forhold spiller inn, først og fremst sjukehusstriden på Nordmøre og i Romsdal.

– Jeg tror dette har gitt oss en del uttelling i Romsdal, sier han. Helge Orten forteller at Høyre har satt seg som mål å få 10 plasser i fylkestinget.

– Mye tyder nå på at det skal vi klare, sier han.

Samtidig understreker han at meningsmålinger er noe helt annet enn valg, og at man ikke skal ta noe som helst for gitt. Helge Orten vurderer det slik at det gode resultatet for Høyre er et resultat av målrettet, systematisk og hardt arbeid i hele partiorganisasjonen. Nå begynner man å se resultater.

Løftet i flokk

– Vi har klart å løfte i flokk. Samtidig har vi vært flinke til å få fram Høyres alternative politikk. Jeg tror også det har hatt sitt å si at partileder Erna Solberg har framstått som en klar og tydelig statsministerkandidat med tanke på stortingsvalget i 2013, sier han.

Helge Orten tror forklaringen på at Arbeiderpartiet i forhold til valget i 2007 får en tilbakegang på hele 6,7 prosent og nå bare får en oppslutning på 18,4 prosent, har å gjøre med sjukehusstriden på Nordmøre og i Romsdal.

På målingen får Senterpartiet en oppslutning på 10,1 prosent, tilbake 1,5 prosent, SV går fram 2,1 prosent og lander på 6,5 prosent, mens Venstre går tilbake 2,2 prosent i forhold til valget i 2007 og oppnår 3,7 prosent.

Relaterte saker: