PST: Behring Breivik sto på liste

PST bekrefter at den terrorsiktede sto på en liste over nordmenn som hadde handlet hos en polsk forhandler som blant annet selger kjemikalier.
Nyheter

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sjekket Anders Behring Breivik, men fant ingen grunn til å ta ytterligere forholdsregler, skriver NRK.

Ifølge PST-sjef Janne Kristiansen hadde de ingen opplysninger om Breivik i sine oversikter over nordmenn som kan være en potensiell fare. Først etter at terroraksjonene var gjennomført foretok PST en dypere undersøkelse i sine mange registre av overskuddsinformasjon. I en liste fra Toll- og avgiftsdirektoratet går det fram at Breivik har kjøpt kjemikalier fra en leverandør i Polen. PST skal ha blitt informert i mars.

– Kjøpet til Behring Breivik skal ha vært på 121 kroner, og ble funnet etter et søk i valutaregisteret. PST vet ikke hva han skal ha kjøpt, sier Kristiansen til VG Nett.

Forbindelsen mellom de to skal være at Breivik skal ha kjøpt produkter av ham som skal være allment tilgjengelige i Polen.

– Dette er et spor etterforskningen nå vil jobbe videre med, sa visepolitimester Sveinung Sponheim på politiets pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag.

Tidligere mandag ble det meldt at polsk politi hadde pågrepet en mann i forbindelse med bombeangrepet i Oslo fredag.

Den polske mannen skulle ifølge Dagbladet være siktet for bistand til drap på flere personer etter bombeangrepet på Regjeringskvartalet i Oslo, men dette ble ifølge nyhetsbyrået Reuters avvist av polsk politi. (©NTB)