Lokalt medlem kastet ut av Demokratene

Et medlem høgt opp på valglista til Demokratene i Ålesund har blitt bedt om å trekke seg fra partiet av partileder Vidar Kleppe.
Nyheter

Partileder Vidar Kleppe i Demokratene har bedt to personer om å trekke seg fra partiet etter TV2s avsløringer torsdag kveld. En av dem som nå er bedt om å trekke seg er Håvar Krane, partiets listetopp i Kristiansund. Han uttalte at han ville henrette et regjeringsmedlem, og utslette regjeringen.

Et annet medlem har også blitt bedt om å trekke seg fra partiet fordi han skal ha skrevet "horrible kommentarer på nettet", ifølge partiets nettsider.

- Jeg kan bekrefte at et medlem på Demokratenes valgliste i Ålesund har blitt bedt om å trekke seg fra partiet, sier førstekandidat for Demokratene i Ålesund, Kaspar Birkeland.

Om de ikke selv trekker seg "vil de med sikkerhet bli ekskludert”, ifølge partileder Vidar Kleppe.

Mannen skal ifølge TV2 ha truet med massedrap av muslimer i en Facebook-diskusjon om halalmat.

Trekker seg ikke

Kaspar Birkeland trekker seg ikke som ordførerkandidat for Demokratene i Ålesund.

Les mer: Ordførerkandidater snakket om politiske drap

- Jeg har vært i kontakt med Vidar Kleppe etter innslaget på TV2-nyhetene. Demokratene har et sunt partiprogram som jeg står for, og jeg ligger på linje med partiet, sier han.

Benekter samtale

Kaspar Birkeland ble med Håvar Krane til Anker Hotell 21. februar etter et møte i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av», sa partiets listetopp i Kristiansund, Håvar Krane, i et hemmelig opptak TV2 har offentliggjort.

Les mer: Benekter å ha vært med på samtale

- Jeg var ikke med på dette såkalte hotell-møtet. Etter at jeg hadde blitt med Håvar Krane til hotellet dro jeg ganske raskt opp på hotellrommet, hevder Birkeland.

Birkeland ble på hotellet introdusert til medlemmer av en høgreekstrem organisasjon: - I hotellbaren møtte vi to medlemmer i Norwegian Defence League. En av dem presenterte seg som Chris, og en annen kalte seg Jon Dale. Jeg dro på hotellrommet før Håvar Krane kom med de uttalelsene TV2 referer til.

Håvar Krane var leder av den høgreekstreme organisasjonen mens terrorsiktede Anders Behring Breivik var medlem, ifølge Tidens Krav.

- Ikke hørt om Fjordman

Fredag avslørte VG at personen bak blogg-pseudonymet "Fjordman", en av terrorsiktede Anders Behring Breiviks ideologiske forbilder, er ålesunds-mannen Peder Are Nøstvold Jensen.

- Jeg hadde bare flyktig hørt om "Fjordman" før i dag. Peder Nøstvold Jensen er et navn jeg ikke kjenner til, og jeg tviler på at jeg har møtt ham før. I dag kan jeg ikke erindre at jeg har vært inne på hans nettsider, sier Kaspar Birkeland.

Fjordman la ned sin egen blogg i 2005, men har fortsatt å bidra med artikler på islamkritiske nettsider.

- Ikke oppfordret til vold

Kaspar Birkeland forteller at Håvar Krane raskt ble kastet ut av Stopp islamiseringen av Norge.

- Håvar Krane var bare med i SIAN i et par uker. De ekstreme meningene hans førte til krangler innad i organisasjoner, og det forelå forslag om å kaste ham ut. Håvar Krane bestemte seg for å trekke seg selv, sier han.

Ifølge Birkeland har organisasjonen aldri oppfordret til bruk av vold.

- Organisasjonen SIAN har lenge advart mot terror. Vi har aldri oppfordra folk til bruk av vold.

Og legger til: - Meningene til Håvar Krane tar jeg sterk avstand fra. Jeg er like sjokka som alle andre, sier Birkeland.