Kampen om ordførerklubba

Lokalvalget førte en rekke nye ansikter inn i ordførerstolen. Høyre er det nye ordførerpartiet.

  Foto: Anne-Mari Tomasgard

  Foto: Svein Nordal

  Foto: Alexander Worren

  Foto: Svein Nordal

  Foto: Anne-Mari Tomasgard

Nyheter

Kampen om ordførerklubbene på Sunnmøre og i Nordfjord er nå avgjort. I Sunnmørspostens dekningsområde var det torsdag bare i Romsdals-kommunen Vestnes forhandlingene fortsatt pågikk.

Les også: Klarer ikke å velge ordfører

12 Høyre-ordførere

Resultatene viser at Høyre er det nye ordførerpartiet på Nordvestlandet. Etter å ha fått sju nye ordførere, har partiet nå tolv ordførere i de 25 kommunene Sunnmørsposten dekker.

Krf og Frp har tre ordførere hver, mens Senterpartiet har to og Venstre har én ordfører. Ap tapte flest ordførerklubber og sitter nå bare igjen med én ordfører i Nordfjord og Sunnmøre. Tverrpolitisk liste i Selje sikret seg også ordførervervet.

Det er også et poeng at vi blant ordførerne kun finner én kvinne - Anne-Brit Øen Nygård (Sp) i Hornindal.

Ser du feil eller mangler på lista? Tips oss på SMS/MMS til 901 20 901 eller e-post: internett@smp.no


Sykkylven: Petter Lyshol (H) blir ny ordfører, ny varaordførar blir Olav Harald Ulstein (Frp). Det er resultatet av en samarbeidsavtale som ble signert at partiene H, Frp, V, KrF dagen etter valget. Sittende ordfører Jan Kåre Aurdal (KrF) gir seg etter at partiet tapte to mandat i kommunestyret.

Eid: Ny ordfører blir Alfred Bjørlo (V), etter avtalen med Høgre natt til tirsdag i forrige uke. Venstre fikk også varaordføren - den tidligere stortingsrepresentanten Gunvald Ludvigsen. Ap tapte stort på sjukehusstriden i Nordfjord.

Herøy: Arnulf Goksøyr er den store valgvinneren. 45,1 prosent av stemmene gir Goksøyr fire nye år som ordfører. Torsdag sist uke ble det klart at Høyre tar styringa i kommunen alene med Tor Sindre Steinsvik som varaordfører.

Sandøy: Hans Endre Sæterøy (H) vant valget og blir ny ordfører. Venstre får varaordføreren.

Stordal: Ap snappet et fjerde mandat fra Charles Tøsse og Høgre, som endte på sju mandat etter fintellingen. Det endrer ikke på noe som helst, Tøsse blir sittende som ordfører, mens Eva Hove fra Arbeiderpartiet blir varaordfører.

Ørsta: En flertallskonstellasjon med partiene V, KrF, H og Frp er enige om en politisk plattform. Det betyr at Ørsta får sin første Høyre-ordfører noensinne med Rune Hovde, mens Paul Kristian Hovden (KrF) fortsetter som varaordfører.

Volda: KrF, Frp og H, V og Ferjelista hadde samtaler, og det ble vurdert både valgteknisk og politisk samarbeid mellom partiene. Frps Jon Georg Dale gikk høyt ut og krevde ordførervervet på bakgrunn av at han har fått flest personstemmer og slengere. Men torsdag sist uke ble det klart at Arild Iversen (KrF) får ordførerklubba, mot at Frp får gjennomslag for flere politiske saker.

Stranda: Jan Ove Tryggestad (Sp) gjorde et solid valg, og kjente seg umiddelbart sikker på støtte fra KrF og Ap. Også Høyre har bestemt seg for å støtte Tryggestad - og flytter dermed Frank Sve (Frp) ut av ordførerstolen. Svein Lunde fra Kristelig Folkeparti blir varaordfører.

Sande: Dag Vaagen (H) gjorde et godt valg og fortsetter som ordfører. Onsdag i forrige uke ble det klart at partiet inngår avtale med Tverrpolitisk liste for Kvamsøy og Sandsøy/Voksa, som dermed får varaordføreren ved Helge Støylen.

Haram: Sittende ordfører Bjørn Sandnes (H) gjorde et godt valg, og får fornyet tillit med støtte fra Frp, Venstre og Kristelig Folkeparti. Ap har gjort det klart at de ikke vil ha noe med Frp å gjøre, og kjempet for en bred koalisjon med Vebjørn Krogsæter (Sp) som varaordfører. Det ble avvist av den borgelige siden, som plasserte Svein Harsjøen (Frp) i vervet.

Stryn: Sven Flo (H) gikk inn i forhandlinger med Venstre og Ap som største parti og hadde gode kort på hånd. Allerede tirsdag i forrige uke ble det klart at kommunens neste ordfører kommer fra Høyre, etter tre perioder med Ap-ordfører. Arbeiderpartiets Kolbjørn Roset blir varaordfører.

Ulstein: Et sterkt valg av Jan Berset (H) ga mannen som var ordfører i perioden 1995-2003 sterke forhandlingskort på hånd. Tirsdag i forrige uke ble det klart at den pensjonerte språklektoren tar klubba, mens Knut Erik Engh (Frp) blir varaordfører.

Hornindal: Anne-Britt Øen Nygård (Sp) overtar ordførervervet - som eneste kvinne på Sunnmøre og i Nordfjord. Idar Nygård blir (V) ny varaordfører.

Ålesund: Bjørn Tømmerdal (H) valgvinner, og med såpass margin at det var umulig å komme utenom fire nye år med Tømmerdal ved roret. Partiet ble onsdag sist uke enige med Frp om et valgteknisk samarbeid, som fører til at Geir Stenseth (Frp) fortsetter som varaordfører. Bystyret får forøvrig inn mange unge politikere etter valget.

Ørskog: Frp og sittende ordfører Thorbjørn Fylling gikk solid fram og endte på 31,2 prosent oppslutning, og i tillegg til Fyllings 104 slengere. Dermed lå alt til rette for at han fortsatte som ordfører. Tidlig denne uka ble partiet enige om et valgteknisk samarbeid med Høyre, Arbeiderpartiet og felleslista til KrF og Venstre. Venstremannen Ragnar Bakken fra felleslista blir varaordfører.

Sula: Kommunen ble rammet av datatrøbbel hos et eksternt firma som gjorde at det endelige resultatet lot vente på seg. Var åpen kamp om ordførerjobben, men i helga ble Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og Sulalista enige om å samle seg bak Geir Ove Vegsund (H) som ordfører. Trygve Holm (Ap) fortsetter som varaordfører.

Vestnes: Svært, svært åpent i Vestnes, og ni dager etter valget var det fortsatt ikke kommet til noen avklaring. Forhandlingene pågår og partene holder foreløpig kortene tett til brystet. Martin Kjøpstad (V) er valgets vinner og partiet gikk fra ett til fire mandat, men også Geir Inge Lien fra Senterpartiet og Jan Rune Jacobsen fra Høyre er klare til å ta over ordførerklubba i kommunen.

Hareid: Folkelista ble største parti og sikret seg fem mandat, men H og Frp ble nesten like store, og er tett på med henholdsvis fem og fire. Natt til torsdag forrige uke ble Høyre, Folkelista, Ap, Venstre og KrF enige om en felles plattform med Anders Riise (H) som ordfører og Dag Audun Eliassen (Folkelista) som varaordfører.

Skodje: Sp mistet ett mandat, Frp er nå største parti med sine fem mandat. Her stod ordførerkampen i første rekke mellom Modolf Hareide (Sp), Terje Vadset (Frp) og Renate Grande Skodje (Ap). Tidligere ordfører Vadset sikret seg klubba etter at Frp inngikk et i hovedsak valgteknisk samarbeid med Høyre og Venstre. Kari Grindvik (V) blir varaordfører.

Norddal: Norddalslista er tilbake som største parti i kommunen, ordførerkandidat Audun Skjervøy mente etter valget at de burde få klubba. Men på samme måte som ved forrige lokalvalg, sikret Arbeiderpartiets Bjørn Inge Ruset seg støtte fra Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Tverrpolitisk liste for Norddal - og fortsetter dermed som ordfører.

Selje: Den tverrpolitiske Seljelista gjorde et godt valg, og Ottar Nygård som meldte seg ut av Arbeiderpartiet i protest mot sjukehussaken, tar over som ordfører. Nygård fikk støtte fra KrF og Senterpartiet og får med seg Gunn Sande (Sp) som varaordfører.

Vågsøy: Høgre og Morten Andreas Hagen skaffet seg et godt utgangspunkt med sine åtte mandat, og kapret ordførervervet etter en avtale med Ap og Venstre. Kristin Maurstad (Ap) blir varaordfører.

Vanylven: Senterpartiet gikk mest fram og ble største parti, men Jan Helgøy (KrF) blir likevel sittende med støtte fra Arbeidepartiet og Høyre. Sp fikk heller ikke varaordføreren.

Midsund: Frp, med toppkandidat Einar Øien, ble største parti og kapret ordførerklubba, etter Helge Orten (H). Den nye ordføreren har 35 års erfaring fra næringslivet.

Giske: KrF fikk størst oppslutning og KrF-ordfører Knut Støbakk fortsetter i neste periode. Høyres Olav Sindre Roald ble varaordfører.