To omkom i brann på Hurtigruta

To besetningsmedlemmer er omkommet etter brannen i hurtigruteskipet «Nordlys».

  Foto: Roger Engvik

  Foto: Roger Engvik

  Foto: Kjetil Haanes

  Foto: Kjetil Aarseth

  Foto: Kjetil Haanes

  Foto: Svein Aam

  Foto: Svein Aam

  Foto: Bernt-Michael Nordstrand

Fakta om MS Nordlys:
Nyheter

- Det er nå gjennomført både et grovt søk og et finsøk ombord i «Nordlys» og vi mener å kunne fastslå med stor grad av sikkerhet at der ikke finnes flere mennesker igjen om bord, sier informasjonsmedarbeider Borghild Eldøen ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til smp.no ved 14.30-tiden.

Politiet opplyste tidligere at man hadde funnet to omkomne mennesker om bord i hurtigruteskipet. Begge de omkomne ble brakt ut av skipet i ettermidag.

Oversikt

Ifølge politiet er de omkomne en del av mannskapet, mens alle passasjerene er berget i land. Administrerende direktør Olav Fjell bekrefter at de to omkomne er ansatt i Hurtigruten.

Les også: Hurtigruten-ansatte omkom

Innsatsleder Jarle Paul Opsal ved Sunnmøre politidistrikt forteller at det har vært utfordrende å ha oversikt over hele mannskapet.

- Noen er kommet til land i lag med passasjerene. Det har derfor vært uklart om noen befinner seg om bord, eller om alle er berget, sier han.

Identiteten til de omkomne er foreløpig ikke kjent. Nødetatene arbeider nå videre med registreringsarbeid og med å få en klar oversikt over passasjerene. Det var 262 personer om bord da brannen startet, hvorav 207 var passasjerer og 55 mannskap.Tips oss! Har du opplysninger eller bilder til denne saken? Ring 800 30 007, send SMS/MMS til 901 20 901, e-post: internett@smp.noSlept til kai

Torsdag ettermiddag meldte brannvesenet at de hadde kontroll på brannen. «Nordlys» lå fortsatt til kai ved Skansekaia i Ålesund sentrum. Hovedredningssentralen for Sør-Norge fikk melding om brannen klokka 09.17 og varslet politiet. Da var skipet i innseilingen til Ålesund havn, på veg nordover.

Ifølge Sunnmøre politidistrikt ble alle nødetater umiddelbart varslet. Redningsskøyta «Emmy Dyvi» reiste til stedet, Havnevesenet gikk ut med mindre båt og varslet losskøyte. Redningsskøyta slepte skipet til Skansekaia.

Les også: - Det var ingen panikk om bord

Se video: Passasjerer evakueres og brannfolk rykker innKomplisert slukningsarbeid

Jarle Paul Opsal sa til smp.no like etter klokka 10.30 at evakueringa av båten i hovedsak var ferdig, men røykdykkere var om bord, blant annet for å gjennomsøke lugarer.

- Mannskaper fra Ålesund brannvesen prøver å få kontroll med brannen. Det er uklart om det fortsatt er åpen ild i maskinrommet, det er også uklart om det også brenner utenfor maskinrommet, sier han.

Torsdag ettermiddag var det fortsatt sterk varme i skipet, og Ålesund brannvesen meldte at slukkingen var en komplisert operasjon. Spesialenhet fra brannvesenet i Bergen ble flydd til Ålesund for å bistå med brannslukkingen.Ni skadde

Ålesund sjukehus slo tidlig katastrofealarm og kalla inn alt tilgjengelig personell på nøkkelavdelinger. Totalt ble 16 personer sendt til sjukehus og legevakt. Ni skadde er fraktet til Ålesund sjukehus med brann- og røykskader.

Katastrofeleder Elisabeth Kleive fortalte torsdag ettermiddag at to var alvorlig skadd, men det er for tidlig å si om noen av disse er livstruende skadd. De to hardest skadde tilhører mannskapet og ble lagt i respirator med brann og lungeskader. En av disse ble senere videresendt til Haukeland universitetssjukehus.

To andre er innlagt på medisinsk intensiv med røykskader, mens fem er til observasjon for røykskader. Alle de skadde er av norsk nasjonalitet.

Se video: Her reddes passasjerene fra skipet

Sentrum røyklagt

Det var stor røykutvikling fra skipet, og røyken drev inn over kaiområdet. Deler av sentrum i Ålesund ble avsperret på grunn av røykutviklingen. Radisson SAS-hotellet på Skansekaia ble evakuert like før klokka 10.30 og blir holdt stengt i to dager. Hotellet skal etter planen åpne igjen lørdag 17. september.

– Verken gjester eller ansatte er skadet eller utsatt for fare. Men på grunn av hotellets beliggenhet har vi valgt å evakuere, sier Nina Viddal, Sales Manager ved Radisson Blu Hotel Ålesund.

– Ikke farlig røyk

Også beboere i området ble bedt om å lukke vinduene. I 13.40-tida melder politiet i Ålesund at det ikke er farlig røyk etter brannen og man kan oppholde seg utendørs i Ålesund.

- Dersom man opplever plager, oppfordrer vi til å skru av ventilasjonsanlegg, lukke vinduer og oppholde seg innendørs, sier Kristine Viktoria Hekkås ved Sunnmørs politidistrikt.

Bildeekstra: Her brenner «Nordlys»

Bistand

Passasjerene ble evakuert i livbåter på utsida av skipet. De gikk i land på ei flytebrygge ved Skateflua, og gikk så til fots i samlet flokk til Parken hotell. Da brannen startet var det tilsammen 262 personer om bord. Av dette er 207 passasjerer, resten besetning. Politiet melder at 106 passasjerer ble evakuert med første livbåt, 101 ble evakuert i andre runde.

Blant passasjerene er det særlig tyskere, nordmenn og franskmenn. Helsepersonell fra Helse Møre og Romsdal er på Parken hotell og tar seg av de evakuerte passasjerene. Elisabeth Kleive utelukker ikke at flere kan bli fraktet til sjukehus. Det er også psykologisk personell på hotellet.Pårørende kan ta kontakt med politiet på følgende telefonnummer: 70 11 88 83, 70 11 89 24 70 11 89 25.