Skal øve på brann på «gamleruta»

Onsdag ettermiddag skal et RITS-lag fra Ålesund Brannvesen øve på brann om bord i MS «Nordstjernen» mellom Ålesund og Molde. Brannfolkene vil bli satt om bord med helikopter etter at Lepsøyrevet er passert.
Nyheter

På vei mellom Ålesund og Molde skal et RITS-lag på seks personer pluss noen kasser med utstyr fires ned fra et Sea King-helikopter.

Dersom helikopteret må ut på annet oppdrag, er planen at redningsskøyta «Emmy Dyvi» tar over for helikopteret.

Første gang

«Nordstjernen» er en av de gamle hurtigrutene, og brannfolkene i Ålesund har aldri tidligere øvd brann på noen av disse. Skipet ble bygd i 1956 og kan ta 400 passasjerer. Det har 150 køyer.

Fagansvarlig for RITS, eller RITS-koordinator ved Ålesund Brannvesen, Øyvind Nilsen, forteller at denne øvelsen har vært planlagt i lang tid, og derfor ikke har kommet i stand som en følge av brannen om bord i MS «Nordlys».

Selv kommer Øyvind Nilsen til å gå om bord i Ålesund og bli med til Molde.

Røyklegge nederste dekk

Han forteller at planen går ut på å røyklegge dekk A – altså det nederste, og søke etter et par personer som er savnet.

– Vi prøver å gjøre øvelsen så realistisk som mulig, sier Øyvind Nilsen.

Han sier at selv om «Nordstjernen» er et gammelt skip, går han ut fra at alt om bord fungerer som det skal.

– Men øvelsen blir likevel spennende, sier han.

Tre RITS-lag

Ålesund Brannvesen har tre RITS-lag som hvert består av seks personer. Det ligger an til at hvert lag i år får være med på en øvelse sammen med en hurtigrute og et Sea King-helikopter.

RITS står for Redningsinnsats til sjøs.

– Det kan også hende at vi får i stand en fjerde øvelse helt på tampen av året. Da er det snakk om å øve samman med MS «Midnatsol», forteller Øyvind Nilsen.

Evaluering

Når «Nordstjernen» legger til kai i Molde onsdag kveld, vil RITS-laget fra Ålesund ta en gjennomgang av øvelsen sammen med mannskapet om bord, og finne ut hva som fungerte og hva som eventuelt ikke fungerte.

–Videre evaluering vil skje når laget har kommet tilbake til Ålesund, sier Øyvind Nilsen.

Kaptein Asbjørn Dalan på MS «Nordstjernen» sier slike øvelser er svært nyttige. På spørsmål om skipet er i god stand, svarer han ja.

Det var meningen at «Nordstjernen» for kort tid siden skulle øve brann i Bodø. Men øvelsen ble avlyst på grunn av brannen om bord i MS «Nordlys».