- Fjordman er fascist

Forfatter med knallharde beskyldninger mot Peder Nøstvold Jensen alias «Fjordman».
Nyheter

I boken «Det mørke nettet» tar forfatter og journalist Øyvind Strømmen et oppgjør med bloggeren Fjordman, som han kaller en åpenbar fascist. Fjordman ble mye omtalt etter 22. juli fordi Anders Behring Breivik brukte en lang rekke av hans essay i manifestet sitt.

- Fjordman er en sentral ideolog i en internasjonal nyfascistisk bevegelse. Han er stor i et internasjonalt miljø som har forgreininger i mange land. Tekstene hans legger til rette for, og nødvendiggjør, vold. Ideologien hans er i tråd med den statsvitenskaplige definisjonen på fascisme. Det er ikke et venstreekstremt skjellsord, det er ikke den typen fascist. Jeg oppfatter ham som en revolusjonær fascist, sier Strømmen ifølge VG.

- Historisk kunnskapsløs

VG har konfrontert Fjordman, eller Peder Nøstevold Jensen, som han egentlig heter, med uttalelsen fra Strømmen. Han reagerer med sinne på påstandene.

I en e-post svarer han følgende:

«Påstanden er på grensen til det injurierende. Jeg burde strengt tatt ha min advokat til å se på det, men jeg vet ikke om jeg gidder å bruke så mye tid på Strømmen. Han er historisk kunnskapsløs og har ingen anelse om hva han snakker om. Fascismen innebærer et samfunn med stor statlig kontroll over både økonomi og enkeltmennesker. Jeg har i årevis tatt til orde for mindre statlig styring over enkeltmennesker enn det vi har nå, skriver han til VG.

Onsdag kritiserte Strømmen norske medier, som han mener rekrutterer potensielle terrorister.

Les også: – Norske medier rekrutterer potensielle terrorister