Kosedyr, kjelker og kaffemaskiner

Handelsstanden i Ålesund tror på ny vekst i julesalget.
Nyheter

Kommende helg starter virkelig årets julehandel for fullt. Handelsstanden i Ålesund har god tro på et godt salg, til tross for mørke skyer på den europeiske, økonomiske himmelen.

– Vi håper på en liten oppgang fra i fjor, men ikke noe voldsomt, sier fungerende butikksjef ved Expert i Breivika, Christian Turesson.

Og hos Expert har han spesielt tro på tre produkter før jul.

– Kaffemaskiner med kapsler. En typisk gave til alle i huset med en pris fra 800 kroner og opp til 1.800 kroner. For de yngste tror jeg minihøyttalere i friske farger, som man kan bære med seg overalt, vil slå til. Bare et par hundrelapper. Og til både unge og eldre, databrett fra både Apple, Samsung og andre produsenter. Høy prisklasse, men en god investering, mener butikksjefen.

– Ingen revolusjon, med andre ord?

– Nei, det går i kjente produkter, sier han.

Kjelker
Hos G-Max i Breivika tror de på snøen.

– Kjelker. Det selger kjempegodt i år, og det overrasker oss litt. Snøen lar jo vente på seg, men folk er optimister, sier varehussjef Magne Jan Vik.

Ellers går det i ski og tilbehør.

– Et kamera som folk kan feste på seg selv og filme turen nedover løypa. Det selger godt, og er en spennende nyhet, sier han.

– Og ellers går det i ski og skipakker. Langrenn har fått en renessanse, og også smørekofferter går som varmt hvetebrød, sier Vik.

Han regner med å omsette for 15 millioner kroner bare i desember.

– November har vært knallbra, og vi tror på tidenes beste julesalg. Men da må jeg legge til at det er første jula vi har åpent, smiler Vik.

Hund
– Hunder, sier butikkmedarbeider Grethe Ertresvåg ved Brio på Stormoa.

– Men dere selger vel ikke dyr, undrer vi.

– Kosedyr, som ser ut som ekte hunder og lager lyder. «Cookie» heter de, og selger meget godt. Dessuten er de på tilbud nå, sier hun.

Ellers går det i fjernstyrte biler som kan kjøre i vann, Lego og andre dingser. Vi hadde langåpent onsdag, og da solgte vi voldsomt, sier Ertresvåg.

Hun tror på en fin julehandel.

– Litt senere i gang i år, men en liten oppgang fra i fjor, er min spådom, sier hun.

Sabotører
– Lavkarbo? Nei, bøker om den greia der er på veg ut, sier Harald Gjørtz hos Gjørtz Libris i Ålesund Storsenter.

– Vet du ikke hva for en bok som er årets bestselger?

– Knausgård, prøver vi oss forsiktig.

– Knausgård? Og du er journalist. Nei, den er alt for tjukk for folk flest. Det er selvsagt «Tungtvannssabotøren», skrevet av Gunnar Myklebust om krigshelten Joachim Rønneberg, sier Gjørtz.

– Søren. Det burde jeg selvsagt ha visst. Så den selger?

– Den selger strålende bra. Vi har solgt 300 eksemplarer bare hos oss, og har nettopp fått inn 100 nye. Jeg har ikke sett maken til tempo, sier Gjørtz.

– Og Bibelen, den selger overraskende bra, selv om det ikke er så mye nytt i den. Vi har den i flere versjoner, fortsetter han.

– Andre lokale bestselgere i hyllene da?

– Vi har stor tro på debutboka til Sunniva Relling Berg, «Utfor». Den har fått strålende kritikker og er en veldig bra ungdomsbok skrevet av ei ålesundsjente. I tillegg har Cecilie Skog vært på Antarktis, og den kommer også til å selge, sier Gjørtz.

– Julehandelen generelt da, har du troen?

– Det blir nok som i fjor. Vi merker konkurransen fra e-bøker som kjøpes over nett, men det slår ikke så voldsomt ut enda, sier bokhandleren.

Hva skal du gi bort til jul? Del gavetipsene dine i kommentarfeltet.