Søker 100 lærlinger

Fiskebåtrederier og marine bedrifter trenger over 100 nye lærlinger.
Nyheter

Det er gode tider i fiskeri og sjømatnæringen og nå søkes det etter ungdom som vil satse innen fiske, havbruk og den biomarine industrien.

– Vi kan tilby godt over 100 læreplasser til sommeren, sier daglig leder Odd Lennart Blindheim i FiskOK – Fiskerifaglig opplæringskontor for Møre og Romsdal.

Følg smp.no på Facebook

Gode tider

FiskOK er det største fiskerifaglige opplæringskontoret i Norge – og de rekrutterer unge til det mest dynamiske fiskerimiljøet i landet.

Til jobber i fiskeflåten er det hard konkurranse – noe som har sammenheng med at fiskerne tjener gode penger for tiden. Årslønner på nærmere millionen er ingen sjeldenhet.

– Det er lange lister med folk som vil på sjøen, men rederiene prioriterer å ta lærlinger om bord. De ser dette som viktig slik at kompetansen kan heves, sier Odd Lennart Blindheim.

Lønn

60–70 av lærlingplassene er i fiskebåtrederier. De unge som får plassene får praktisk opplæring i to år, som må kombineres med skolegang i to år på en videregående skole.

– Nå er det anledning til å splitte opp de to årene etter ønske og behov. De som er skoleleie etter ungdomsskolen kan dermed begynne med et år som lærling først, sier Odd Lennart Blindheim.

Lærlingene får lønn i læretiden. Størrelsen på avlønningen varierer, men selv som ”halvlotting” kan de bli en pen årslønn på en fiskebåt.

– Og de som skal utdanne seg videre til for eksempel motormenn opplever ikke så sjelden at utdanningen blir sponset av rederiet, dersom de binder seg til å jobbe for dem etter utdanningen, forteller Odd Lennart Blindheim.

Også på land

Samtidig vil han slå et slag for de andre utdanningsløpene i sjømatbransjen.

Selv om det ikke lenger er videregående havbruksutdanning i Møre og Romsdal er det 20 lærlingplasser inne havbruk– og samarbeid med for eksempel den videregående skolen på Frøya.

De er også lærlingplasser ved bedriftene som produserer fiskeredskap, og som matroser på brønnbåter. Dessuten jakter den biomarine industrien på ungdom som vil satse i en bransje der det blir lagt stor vekt på kompetanse og utdanning.

– Her er det mange muligheter. Møre og Romsdal er norgesmester i sjømat, og den tittelen gir vi aldri fra oss. Med fokus på kompetanse og ny teknologi skal vi sørge for å lage sjømatprodukter som hele verden vil ha, sier Odd Lennart Blindheim.