Lures av ultralyd-tolkere

Radiolog Tor Austad hevder det er livsfarlig for pasienter å gå til fastlegen for ultralyd, fordi legene ikke vet hva de ser og overser kreft.

Det er livsfarlig og burde vært forbudt ifølge Kvaksalverloven

Tor Austad
Nyheter

– Pasientene blir lurt. Jeg mener dette er kriminelt, og bokstavelig talt livsfarlig for pasientene, sier Austad til Sunnmørsposten.

– Stadig flere fastleger kjøper seg ultralydapparat. Problemet for uerfarne er at de rett og slett ikke kan bedømme om de kan bedømme. De tror de ser en ufarlig cyste, og så er det lymfekreft. De mener bestemt de ser galleblæren, men så er det en stor vene. Blodpropp blir ikke oppdaget, men blir sett på som et normalt funn. Eksemplene er uendelige, sier Austad som med over 30 år i faget er en av landets mest erfarne røntgenleger.Økende

Austad har i dag privat praksis i Ulsteinvik og Oslo, men er og leid inn av Curato Røntgen.

Han har tidligere vært tilknyttet både Sunnmøre MR-klinikk og Medi 3.

– Jeg får stadig flere tilbakemeldinger fra pasienter med feildiagnoser fra fastleger som har gjort ultralyd. Legene ser ikke forskjell på dag og natt, sier han.Livsfarlig

Allmennlegers diagnostisering med ultralyd blir mer og mer vanlig.

– Det er livsfarlig og burde vært forbudt ifølge Kvaksalverloven. Men myndighetene ser gjennom fingrene på dette, sier Austad, og hevder at hvem som helst, uansett utdannelse og erfaring kan drive diagnostikk. En trenger ikke noe fagbrev, og verken Helsedirektoratet eller Legeforeningen lager noe forbud.

– Legeforeningen gidder ikke å bry seg, sier han.

Les også: - Selvsagt ikke livsfarligSunnmøre

Ifølge Austad er det allmennleger også på Sunnmøre som har handlet ultralydapparat og som diagnostiserer i hytt og pine. Men han ønsker ikke å gå ut mot enkeltleger på Sunnmøre.

– Hvor mange allmennleger på Sunnmøre det er snakk vet jeg ikke, men da jeg snakket med én ultralydapparatselger i fjor hadde han solgt 50 ultralydapparater til allmennleger i Norge. Ingen allmennleger har kompetanse på dette, sier Austad.Investerer

Han peker på at ultralydapparatene er blitt så billige at allmennlegene lar seg friste til å kjøpe. De er mulig å få kjøpt for 100.000-200.000 kroner, og enda billigere brukt. For et godt apparat må en oppi 700.000 kroner.

Les mer om helse på smp.noUgagn

– Men det er ikke apparatet, men personene bak apparatene som er det verste, fordi de ikke kan bedømme hva de ser. Allmennlegene synes det er gøy og fancy med ultralydapparat, og jeg skjønner jo det når allmennlegene har gått rundt med stetoskopet sitt i 200 år. Men disse legene gjør mer skade enn gagn, sier han.

Lange ventelister til ultralydundersøkelser på sjukehusa blir også unødvendig lengre av all feildiagnostiseringen fra fastlegene. Friske pasienter får diagnoser de ikke har, og blir skremt, mens andre får vite de er frisk, men så visrer det seg at de har en alvorlig sjukdom.

– Konklusjonen er at det må utdannes flere røntgenleger med ultralydkompetanse, og at pasienter må forlange å bli henvist til en spesialist, selv om det er ventetid, sier Austad.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no