- Vestnes-bønder på krigsstien

Opprørte bønder fra Vestnes tok ferja over fjorden til Molde i går, og med seg hadde de både et tømmerlass og høyballer.
Nyheter

– Ferjebilletten kostet oss et halvt landbruksoppgjør, hevdet Erlend Sellereite.

Med på den samme ferjeturen var også Kolbjørn Misfjord, Lars Eide Eidhamar og Arne Andreassen.

På ferjekaia på Furneset holdt elevene på landbruksskolen på Gjermindnes fortet, også de utstyrt med høyballer og store traktorer.

Formålet med Moldeturen var å slutte seg til bønder fra blant annet Midsund, Aukra og Fræna. De ble 50-60 med traktor til sammen.

Må fortelle

– Vi må fortelle folk hvordan det står til i landbruket. Det er ikke bra for noen at vi blir enda mer avhengig av matvareimport her i landet, sa kvartetten fra Vestnes.

Målet for turen var Fylkeshuset i Molde der fylkesmann Lodve Solholm og fylkesordfører Jon Aasen (Ap) møtte bøndene. Lederen i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik, holdt en appell.

– Kampviljen blant bøndene er stor. I Senterpartiet merker de nok godt at det er opprør i egne rekker, sier Karlsvik til Sunnmørsposten.

Bør bli i regjering. Selv om Senterpartiet ikke ser ut til å ha det gjennomslaget bøndene ønsker, vil han ikke anbefale Brekk & Co å gå ut av regjeringen.

– Vi håper på mer forståelse, og det er ikke allverden det dreier seg om. 17.000 kroner pluss en seksdel av inntektsgapet på 180.000 mellom bønder og andre grupper blir ca. 50.000 kroner - eller 33 øre pr. forbruker. Når vi blir tilbudt 13.000 kroner er det rett og slett altfor dårlig. Jeg tror vi har forståelse blant folk flest for det, sier Karlsvik.

Fylkesordføer Jon Aasen (Ap) tilkjennega langt på vei sympati med bøndenes situasjon og aksjon, men samtidig advarte han mot å ta i bruk aksjonsformer som rammer tredjemann for mye.

– Da kan den sympatien bøndene har fort forsvinne, sa Aasen.