Slik hjelper sola på humøret vårt

Sola alene gjør deg ikke lykkeligere.
Nyheter

Sollyset er bare en av flere ting som gjør at mange føler seg mer oppkvikket etter en lang og kald vinter, sier Sven Svebak, professor emeritus i medisin og psykologi. Han er en av landets fremste forskere på humørets innvirkning på helsen.

Ikke depresjon av mørket

Lenge har det vært vanlig å tro at mørketiden er årsak til såkalte vinterdepresjoner. Nyere forskning viser imidlertid at så ikke er tilfelle.

– I Nord-Norge er det ikke påtakelig mer vinterdepresjoner blant folk enn hos mennesker som bor i Italia. Det er nok andre faktorer enn mangel på sollys som gjør folk deprimerte, sier Svebak.

Det betyr at man også må se etter andre årsaker enn selve sollyset til at de fleste av oss føler seg lettere til sinns i sommerhalvåret.

– Om vinteren er det et råkjør i arbeidslivet, det er lenge til sommerferien og vi holder oss for det meste innendørs. Folk tilbringer mindre tid sammen med andre, og mye av tiden vi er sammen med andre mennesker skjer i forhold til planlagte aktiviteter. Fraværet av sollys kommer på toppen av alt annet stress og kav i vinterhalvåret, sier Svebak.

Mer ute, mer sammen

Om våren og sommeren så skjer det flere ting samtidig som gjør at livet kan føles lettere å leve.

– Med sola og lyset våkner naturen våkner til liv og vi er mye mer utendørs. Da får vi også mer spontan kontakt med andre mennesker i hverdagen, som for eksempel naboen. Og det er i det gode møtet med vennlige og hyggelige mennesker at vi selv får bedre humør, sier Svebak.

– Ingen lever det gode liv i ensomhet, men i samspill med folk de trives med, sier han.

Svebak sier at sollyset som kilde til D-vitamin også har en positiv betydning for folks fysiske helse. Tilsvarende bidrar sollys også til å redusere nivået på melatonin (kroppens søvnhormon), noe som i seg selv kan gjøre folk mindre trette og mer oppkvikket.

– Det er altså flere sider ved sollyset som påvirker vår fysiske og psykiske helse. Men sola er bare en av mange hjelpere til bedre livskvalitet, siere Svebak. Som understreker at også “surpomper” kan bli mer engasjert til å spre sitt dårlig humør om sommeren.

– Det er aldri umulig å vantrives. Dette handler mye om innstillingen til dagliglivet generelt, sier Svebak.

Blir mer sosiale

– Sola gjør oss i godt humør. Da får vi mer lyst til å være ute, og få noe ut av dagen, sier venninnene Sandra Kragseth og Benedikte Pedersen. De to 23-åringene fra Ålesund og Bergen jobber henholdsvis i klesbutikk og som kokk. I går benyttet i går litt av dagen til å kose seg i Byparken.

– Når det er så fint vær som nå, er vi mer ute, og vi blir mer sosiale. I går var vi på Volsdalsberga og grillet, forteller de to 23-åringene.

– Det er kjekt å se at så mange koser seg her i parken, sier anleggsgartner Tone Haugen i Ålesund kommunes VAP-avdeling.

Sammen med Per-Helge Heltne var hun ute og jobbet i Byparken i går.

– Det auler av folk her, og det er kanskje ikke så rart. Folk har jo ikke sett sola på to år, flirer Heltne.

Godt humør smitter

De synes det er kjekt å jobbe utendørs, og de får mange positive reaksjoner fra folk når de steller i stand byens grønne lunger.

– Folk er stort sett hyggelige og positive, men det er også de som klager. Da gjelder det å prøve å møte dem på en positiv måte. Vi jobber jo i en servicenæring. Og dessuten; godt humør smitter, smiler Tone Haugen.