Høyreblå sommer

Velgerne fortsetter å strømme til Høyre. Vi må tilbake til Kåre Willochs velmaktsdager midt på 80-tallet for å finne maken til den oppslutningen partiet har nå.

Det mener jeg fører til at vi har en realistisk sjanse på tre mandat fra fylket

Helge Orten
Nyheter

Sunnmørspostens partibarometer for juni viser at Høyre er landets klart største parti. Sentio, som utfører målingene for Sunnmørsposten, bekrefter at oppslutningen på 33,5 prosent er det høyeste de noen gang har målt partiet. De har hatt månedlige partimålinger siden 1997.

Da er det ikke rart at Helge Orten, som i dagens Sunnmørsposten går ut og varsler at han ønsker seg en av topplassene på Høyre-lista til Stortinget neste år, jubler over resultatet.

– Dette er veldig gledelig. Vi har nå hatt en stabil oppslutning på flere målinger på over 30 prosent. Det mener jeg fører til at vi har en realistisk sjanse på tre mandat fra fylket, sier Orten.

Dobler gruppen

Hadde dette vært valgresultatet hadde Høyre fått 32 nye mandater og en gruppe på i alt 64 representanter. Sammen med Frps 31 representanter hadde de to partiene med god margin hatt flertall på Stortinget.

Men styrkeforholdet mellom dem er betydelig endret. Frp-leder Siv Jensen har gjentatte ganger sagt at det er valgresultatet som avgjør styrkeforholdene, og med et slik resultat hadde det blitt en kraftig Høyre-dominert regjering.

På stedet hvil

For Frp står på denne målingen på stedet hvil med en oppslutning på 17,1 prosent. Den oppgangen partiet var inne i etter det begredelige kommunevalget, ser ut til å ha stoppet opp.

Også Arbeiderpartiet ser ut til å være inne i en dårlig trend. På denne målingen er de den store taperen med en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng. En så lav oppslutning som 28,8 prosent må vi tilbake til juni i fjor for å finne. De trøster seg selvfølgelig med at det er selve valget og ikke meningsmålinger som teller. Denne målingen viser at det er mange parti som vil gå inn i neste års valgkamp med høye skuldre.

På hælene

SV er kanskje det partiet som er mest på hælene. Med en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng havner de igjen under sperregrensen på fire prosent. En oppslutning på 3,4 prosent ville gitt partiet ett mandat fra Oslo.

Så langt ser det heller ikke ut som at statsrådsskiftene i Senterpartiet gir utslag. Målingen er tatt opp etter at de ble kjent, men partiets Sps oppslutning rikker seg ikke. Til sammen har de rødgrønne nå en oppslutning på 37,2 prosent og 63 mandater på Stortinget. Til sammenligning er det 84 mandat som er nødvendig for å ha flertall.

KrF får en liten opptur, og krabber seg på tørt land med 5,0 prosent. Venstre fortsette med å vake på sperregrensen med 3,9 prosent.

Målingen er tatt opp i perioden 19 til 26 juni. 1.000 personer er intervjuet over telefon.