Dramatisk rotur til Shetland

Turkameratene Henrik Yksnøy og Erik Schouw-Hansen er stolte og lykkelige i havn på Shetland etter en dramatisk uke i robåt.

  Foto: The Shetland Times

Nyheter

Natt til onsdag kom Henrik Yksnøy (25) fra Volda og Erik Schouw-Hansen (27) fra Bergen i havn i Lerwick på Shetland etter seks døgn og 23 timer i robåt.

- Godt under en uke, sier guttene med et smil etter den strabasiøse roturen.Dramatisk

Roturen i en 17 fot stor bjørkedalsfæring startet i Florø den 20. juni etter lang tids planlegging. De to seglet sammen til Shetland for to år siden, og de følte at det naturlige neste steget var å ro. Det skulle imidlertid vise seg å bli tøffere enn de hadde trodd.

De første tre dagene av turen gikk fint med vind bakfra, men så tok vinden seg kraftig opp.

- Vi holdt på å bli blåst rett forbi Shetland, fortelle de to.

Bølgene ble etter hvert 5-6 meter høye og de brakk ganske ofte. De to eventyrlystne guttene tok på overlevingsdraktene og gjorde klar redningsflåten.

- Flåten kunne vi uansett ikke gjøre oss nytte av på grunn av måten bølgene brakk på. Vi fryktet helt klart for livene våre en periode, og det var veldig tøft for psyken, forteller de.

Seks nautiske mil fra sørspissen av Shetland slapp stormen. Da ventet 20 timer intens roing før de endelig kom i havn ved 2.30-tiden natt til onsdag.

- Vi har vel aldri vært lykkeligere over å komme til land, sier Schouw-Hansen.Stolte

- Det er kjekt å ha gjennomført, men ikke kjekt å gjennomføre, sier Yksnøy.

På Shetland har de blitt tatt godt vare på etter ankomsten.

- En båt fra Bergen ønsket oss velkommen og ordnet med mat og et sted og sove. Senere har Charlie Hunter, som driver med fisk og fiskeutstyr, huset oss. Vi blir ekstremt godt tatt vare på, forteller de.

Begge er de stolte av å ha gjennomført et eventyr ikke så mange andre tar sjansen på. Den drøyt 200 nautiske mil lange reisen får nå også stor oppmerksomhet.

- Både BBC, skotsk tv og en rekke andre medier har vært i kontakt. Veldig kjekt, sier de.

Les om turen også i The Shetland Times (ekstern lenke)- Fantastisk båt

Shetlandsfarerne skryter av bjørkedalsfæringen de fikk låne av Leif Reidar Røv fra Straumshamn.

- Den er rask og stabil og en fantastisk båt. Den har en stor del av æren for at det gikk så bra, sier de, og retter en stor takk til Røv for lån av båt og all hjelp med å legge til rette for ferden.

Båten blir nå fraktet hjem med seileren «Svanhild» fra Florø på fredag. Selv satser de på haik hjem en av de første dagene.Litt galskap

- Det er vel rettferdig å si at det er litt galskap. Vi vil absolutt ikke anbefale noen andre å gjøre det samme noen gang.

Likevel tenker de allerede på nye eventyr, men vet ikke ennå hvor, hvordan eller når det blir.

Følg smp.no på Facebook