Dødt løp mellom Ap og H

Arbeiderpartiet er taperen og Høyre vinneren på Sunnmørspostens gallup for Møre og Romsdal.

Ap, Høyre og Frp dominerer fullstendig det politiske bildet i fylket.

Geir Strand
Nyheter

ANALYSE: Ap, Høyre og Frp dominerer fullstendig det politiske bildet i fylket. De tre tar seks av de i alt åtte faste mandatene til Stortinget, på denne meningsmålingen som Sentio har utført for dagsavisene i fylket. Målingen viser mye av de samme tendensen som vi ser på de nasjonale meningsmålingene.

Men det er en vesentlig forskjell: Fremskrittspartiet står fortsatt sterkt i fylket. De har rett nok falt noe, men ligger på et langt høyere nivå i Møre og Romsdal enn for landet som sådan.

Aftenpostens hadde en måling for Oslo i forrige uke. På den målingen fikk Frp rett i overkant av sju prosent oppslutning. Da er det langt opp til partiets oppslutning på 23,6 prosent i Møre og Romsdal.

Holder skansen

At Frp fortsatt holder skansen, er nok en viktig forklaring på at Høyre på denne målingen ligger under nivået på den nasjonale meningsmålingen Sunnmørsposten publiserte torsdag i forrige uke.

På den målingen fikk Høyre over 33 prosent, samtidig som Frp lå på rundt 17 prosent oppslutning. I Møre og Romsdal er det kun to prosentpoeng som skiller de to partiene.

Mye tyder på at skal Høyre makte å nærme seg et tredje mandat i fylket, må den veksten skje på bekostning av Frp. Ser en på overgangen av velgere mellom partiene, vil på mange måter Høyre og Frp bli hovedmotstandere i neste års valgkamp i fylket. Skal Frp være trygge på to mandat til Stortinget, må de forhindre at Høyre stikker av med velgerne deres.

Taperen

For Arbeiderpartiet bekrefter målingen den tilbakegangen de også har hatt på landsplan. Ved valget i 2009 fikk partiet et resultat i fylket som var rundt fem prosentpoeng lavere enn resultatet for hele landet. Siden den gang har Ap falt jevnt og trutt på de fleste meningsmålingene, og ligger nå pluss minus 30 prosent på de nasjonale målingene. De betyr at tallet på frafalne velgere i Møre og Romsdal er omtrent som på landsbasis.

Situasjonen for de tre mellompartiene er temmelig uendret sammenlignet med valgresultatet i 2009.

Litt fram

Senterpartiet og Jenny Klinge kan notere seg for en liten framgang. Hun kan nok ta litt av æren for det selv. Hun har vært en av de meste synlige politikerne på Mørebenken det siste året.

KrF står derimot bom fast, på samme måten som de gjør det på de landsdekkende gallupene. Rigmor Andersen Eide er den som sitter på det utsatte sistemandatet.

Venstre fortsetter sin vante balansegang på sperregrensen. Partiet trenger en tydelig og markert listetopp om de skal gjøre seg håp om et plass på Stortinget.

Langt nede

For SV synes veien uendelig lang fram mot noe som kan gi et ørlite håp om et mandat. De kan forsøke glede seg over at de fortsatt er større en Rødt, men avstanden krymper.

Det niende og siste mandat til Stortinget er et utjevningsmandat. Hvem som får det baserer seg på landsresultatet, og går til det partiet som har flest stemmer «til overs» når de ordinære mandatene er fordelt. Holdt opp mot Sentios nasjonale målinger er det Sp som får det på denne gallupen.

Målingen er tatt opp i perioden 19. til 21. juni. 600 personer er intervjuet på telefon.